От мотивите за днешното решение на съда стана ясно, че срокът, в който продължава задържането на Петров, надхвърля разумното, съобщи БГНЕС.
Искането на защитата за по-лека мярка е допустимо, каза съдия Румяна Ченалова. Тя изложи два основни довода за промяна на мярката.

„Не са получили подкрепа твърденията относно оказано въздействие върху свидетели от страна на Петров. Фрапиращо е, че от май месец прокуратурата не е положила необходимата грижа за установяване на истината относно данни за въздействие върху свидетели. Съдът прецени, че прокуратурата в Тетевен е имала достатъчно време и основание да извърши проверка и да приключи образувано производство. От май до ноември не е приключила проверката, която е предполагала събиране на доказателства. Има необоснована пасивност и бездействие на прокуратурата”, каза Ченалова, цитирана от "Фокус".
Според обвинението именно в Тетевен, където живее братът на Петров, и ставало сплашването на свидетелите.

Относно здравословното състояние на Петров, съдът прецени, че той страда от хронично заболяване и е необходима рехабилитация при лечението.
„Заболяването е неблагоприятно в условията в местата за лишаване от свобода, което води до обострянето му. Не би могло да се провежда единствено възможно лечение в условията в болницата в Софийския затвор", обоснова решението на съда Ченалова.
Според медицинската експертиза, представена днес, здравословното състояние на Алексей Петров е овладяно. Той обаче трябва да продължава да се лекува в специализирана клиника в Банкя, тъй като при влошаване може да остане инвалид.

В края на септември Софийски градски съд отказа да пусне Алексей Петров от ареста, но реши, че поради влошеното му здравословно състояние, той трябва да бъде настанен в болница, където да е под охрана. Преди това Петров се лекува в болницата към затвора.

Прокурорът по делото Светозар Костов коментира освобождаването на лидера на "Октопод" с думите: "По Коледа стават чудеса", предаде БТА. Той уточни пред журналисти, че не знае дали ще протестира решението пред Софийския апелативен съд.
"Може да се очаква, че делото ще върви по-лесно, ако Петров не е задържан под стража и няма да се случват такива събития като днешното "с двете бомби, които трябваше да гръмнат в Съдебната палата", добави той.

Рано сутринта съдът отложи за няколко часа заседанието си след заплаха за бомба.

Както в съдебната зала, така и пред репортерите прокурорът заяви, че сигналът е имал за цел да осуети заседанието по процеса. Причината била предстоящият разпит на двама анонимни свидетели по делото.