И четиримата свидетели разказаха абсолютно противоположна версия на тази, която други двама свидетели по делото "Октопод" - Пламен Устинов и Донка Митрева, дадоха неотдавна, предаде БГНЕС. Именно заради техните твърдения, че ги е притиска да променят показанията си преди няколко седмици Петров бе върнат в ареста след месеци на свобода.

Съдът допусна изслушването на новите свидетели - Дамян Асенов, Ивайло Младенов, Даря Крачунова и Александър Аспарухов, съобщи Mediapoll.
Асенов обяви, че опитът за покушение срещу Алексей Петров по време на кандидат-президентската кампания миналата година е бил поръчан от висш полицай. Свидетелят не уточни дали знае името му, но заяви, че го е разбрал от Устинов. 

Самият Петров пък заяви, че Устинов е участвал в опита за атентат и вече е дал показания срещу него, а случаят се разследва.
Ивайло Младенов, който е охранител на Петров, пък разказа, че в този ден е бил там и е видял как Устинов нахлува в двора на къщата с брадва в ръка. След това заредил пистолета си и опитал да го стреля, но пълнителят паднал.

Пред магистратите той каза, че още през лятото на 2010 г. бившият служител на НСО Устинов се появил в кабинета му със собственоръчно написана декларация, че е каран от главния секретар на МВР Калин Георгиев, шефа на ГДБОП Станимир Флоров и заместник-градския прокурор Роман Василев да даде уличаващи показания срещу него.

Тогава Устинов поискал от Петров "огромна сума”, за да не се стига до подобен развой на събитията. Въпреки че не се съгласил, Петров призна, че впоследствие брат му Огнян Петров обещал на Устинов 300 000 лева, от които му дал 265 000. "В началото на 2011 г. помолих брат си да си поиска тази сума, защото това е изнудване”, добави соченият за лидер "Октопод".

Той уточни, че след като не получил цялата сума, Устинов отишъл в ГДБОП, за да предложи да свидетелства. Според Петров в случая става въпрос за "феномена лъжесвидетелстване”, който в последно време станал много популярен начин за избягване на правосъдието.
През април тази година пък самият Устинов поискал среща с него с твърдението, че иска да му разкаже за атентана и отишъл в дома му. След това разказал, че на нея е бил притискан да оттегли показанията си.

Съдебният състав прецени, че преди да реши чии показания са верни, ще трябва да разпита отново Пламен Устинов и евентуално той да бъде подложен на очна ставка с останалите свидетели. Магистратите ще се произнесат на 3 юли дали ще пуснат Петров, съобщи БТА.

Съдът назначи и медицинска експертиза, която дотогава ще трябва да установи дали здравословното състояние на бившия съветник в ДАНС му позволява да остане в ареста.
Вчера прокурорът по делото Светлозар Костов заподозря, че болница "Токуда", която имала връзки с Петров, щяла да го изкара болен.

По-рано днес по време на съдебното заседание показания даде и Даниела Конова - шеф на Дирекция "Застрахователен надзор" в периода 1998-2000 година, която заяви, че ако тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев не е бил сменен, застрахователната компания на Алексей Петров "Левски Спартак" нямало да получи лиценз.