Братя Царнаеви извършиха кървавия атентат по време на маратона в американския град Бостън преди две години, отнел живота на трима души и ранил близо 300 души, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Тамерлан Царнаев бе убит при мащабната операция на полицията по залавянето на двамата, а 19-годишният Джохар бе тежко ранен.

На поредното съдебно заседание по делото срещу Царнаев компютърният специалист от ФБР Кевин Суиндън заяви, че в преносимия компютър на терориста са открити броеве на онлайн изданието на Ал Кайда "Инспайър", в това число и статия, озаглавена: "Как да направим бомба в кухнята на мама".

На диска на компютъра на терориста са открити и няколко аудиопослания на родения в САЩ проповедник на Ал Кайда Ануар ал Аулаки, който беше ликвидиран в Йемен преди четири години при удар с американски безпилотен самолет.

Същевременно допитване до общественото мнение показва, че жителите на Бостън и на околностите на града предпочитат Царнаев да бъде осъден на доживотен затвор без право на замяна на присъдата вместо на смърт.

Прокуратурата в САЩ поиска смъртна присъда за Джохар Царнаев.

Братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, етнически чеченци от Русия, са живеели в района на североизточния американски град от десетина година.

Кои са двамата братя

Взривовете в Бостън - снимки