Причината е отказ на елемент от управлението на турбогенератора на блока, довел до сработване на защита на турбината и изключване на генератора. При преходния процес е сработила и защитата на реактора. Възникналият отказ е в конвенционалната, неядрена част на шести блок, обясняват от АЕЦ"Козлодуй".

За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране, назначена е комисия, която да извърши анализ на обстоятелствата, довели до спирането на блока.

Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа.

Разследват се причините за отказа в шести блок, коментира по-късно пред “Фокус” д-р Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). "Няма нищо притеснително нито за населението, нито за околната среда. Блокът беше в процес на усвояване на мощността след годишен планов ремонт. Получил се е отказ в системата за регулиране на турбината, това е конвенционалната, неядрената част. Сработили са серия от защити, блокът е спрян", уточни той.

По думите му случилото се не е нещо необичайно, това са събития, които са предвидени в проекта, и има съответни защити, ако те настъпят.
В близките дни блокът ще се върне в електроенергийната система след изясняване на причините за отказа и известно технологично време за въвеждането му обратно в системата.

През юли шести блок пак бе изключен заради авария.