Трябва да оставим компетентните органи да приключат проверките си, едва тогава ще се направят изводите дали има нарушение на закона и престъпление в имотните сделки на политиците. Това каза пред bTV адвокат Михаил Екимджиев.

Той заяви, че клишето: "Невинен до доказване на противното" не трябва да се прилага в тази ситуация, защото той е присъщ на Наказателното право, а тук става въпрос за Гражданско право.

"Ако оставим настрани юридическия дискурс, от гледна точка на традициите на добрата политика в старите демокрации, всеки политик, поставяйки се доброволно във фокуса на общественото внимание, той отива там не само да обгрижва егото си и да черпи благини. Всеки политик трябва да е наясно, че той поема отговорности, свързани с ограничения, които той сам трябва да си наложи. Той трябва да удържа нагоните си", каза адвокатът.

Адвокат Екимджиев заяви, че очаква Цветан Цветанов да си подаде оставката, защото така ще запази шанс да се върне в голямата политика и би ограничил щетите върху репутацията на ГЕРБ, но нарече това "вътрешнопартиен въпрос". Той допълни, че зависимостта между контролните органи и властта е очевидна.

 

"Политиците трябва да вдъхват доверие на гражданите, те трябва да са добрия пример за гражданите. Как ние да спазваме Закона за движение по пътищата, да плащаме данъци и да изпълняваме другите писани и неписаните норми, след като хората, които сме избрали да вземат решение от наше име правят каквото си искат, най-вече в своя угода", каза юристът.

Според него, законът позволява един имот да се продава на данъчна оценка, най-ниската цена, на която може да се продаде, но законът не позволява да се впише, че се продава на данъчна оценка, а в същото време да се плати на по-висока цена. Това е данъчна измама, която се  е превърнала в масов спорт в България.  

Адвокат Екимджиев допълни, че скандалът с евтините апартаменти на политици е толкова голям, че ГЕРБ нямат полезни ходове. "Зад тази първична реакция се крие едно фундаменталното неразбиране, както на тяхната роля, така и ролята на журналистиката - да бъде медиатор между обществото и властта", допълни адвокатът.