Зрелостници пуснаха петиция за ревизиране на матурата по английски език, която се проведе вчера. Те настояват чрез подписка в интернет изпитът да бъде ревизиран.

Гимназистите са на мнение, че изпитът е бил пълен с неточности, двусмислици и граматични грешки. На матурата по предмет по избор от 40 000 зрелостници близо 14 500 избраха английския език. Той беше и най-желаният предмет за втората матура.

Вижте отговорите от матурата по английски език тук >>

От Министерство на на образованието обявиха, че е разпоредена проверка. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви пред bTV, че очаква по имейла на МОН недоволните гимназисти да изпратят конкретно въпросът, който смятат, че е грешен. Той ще бъде предаден на комисия.

"Свързах се с колегите, които отговарят за съдържанието на зрелостния изпит по английски език. Ключът за отговор се проверява, но моля учениците и за конкретика къде е проблемът. Защото, когато има конкретен факт, Министерството на образованието и науката винаги реагира", каза пред БНР Таня Михайлова.

Михайлова подчерта, че няма как да дадат оценка, без да видят конкретните спорни въпроси.

Тя посочи, че процесът по съставянето на въпросите за матурата е "сложна и отговорна задача" и минава през няколко етапа:

"Прави се от специалисти. За учениците е важна мотивацията - защо избираш конкретния изпит. Трябва да излезем от матрицата да търсим верния отговор, а да покажем какво сме научили".

"Живеем във време на разделянето на чисти науки, но това не е най-правилният подход. Светът е твърде динамичен, за да говорим за чисти науки. Днес говорим за цифровизация, за изкуствен интелект. Обществото ни е хуманно и няма подценяване на хуманитарните дисциплини. Всеки раздел на науката има своето място", допълни Таня Михайлова.

11 ученици са с анулирани работи на първия зрелостен изпит, а пет са анулираните на втория. Причините са различни - преписване, използване на мобилни комуникации, нарушаване на анонимността, поясни Таня Михайлова.