Границите ще останат затворени. Всички надежди в Букурещ и София за противното бяха разбити от Берлин, който ясно посочи, че няма да подкрепи приемането на Румъния и България в Шенген по време на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС в четвъртък, пише австрийският вестник „Ди Пресе”, цитиран от "Фокус".

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих предупреди, че ако двете страни се опитат да получат подкрепа за присъединяването си към Шенген, то те ще се сблъскат с германското вето. Според министъра изключена е и възможността за поетапно отпадане на границите – първоначално само по въздух и по море. Този вариант бе предложен преди около година заради съпротивата на Холандия и бе подкрепен от Германия.
В същото време Австрия продължава да подкрепя възможността за разширяването на Шенген на два етапа.

Германия ще наложи вето на всеки опит на България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона, ако в четвъртък се състои гласуване по въпроса, съобщава вестник „Айриш таймс”.
Европейската комисия подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, но има съпротива от страна на страните-членки.

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих предупреди двете нации, че ако настояват за влизане в Шенген, Германия „ще наложи вето и ще се провалят”. Холандия също подкрепя забраната, пише вестник „Дейли мейл”. Това са силни думи от политик, който обикновено е много по-дипломатичен, но Германия е подложена на инвазия от имигранти от двете страни, а редица градове - на изключително социален натиск. През миналата седмица кметът на град Дуисбург говореше за планини от боклуци, за деца на имигранти, организирани в банди за кражби и за блок за 200 души, в който живеят близо 400 румънци и българи.

Германия обеща да наложи вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона заради опасения за това, че престъпници може да се възползват от системата без гранични проверки, посочва британският вестник „Таймс”. Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че ще блокира всяко искане на двете страни да се присъединят към Шенгенската зона, където пътниците от страните-членки не трябва да показват своите паспорти. Зоната покрива по-голямата част от континентална Европа, но не и Великобритания, и Ирландия.
Преди срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък Фридрих посочи, че се опасява от туризъм за помощи.

Правителството в Букурещ бурно протестира срещу думите на Ханс-Петер Фридрих. Вътрешният министър Раду Строе заяви, че Германия е „изпуснала възможност да замълчи”. Премиерът Виктор Понта от своя страна посочи, че членството в Шенген вече не е сред приоритетите на неговото правителство, пише германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.
Външният министър Титус Корлъцян каза, че Румъния досега е живяла без членство в Шенгенската зона и ще продължи по същия начин. Понта обяви, че не вини Германия за нищо, а тези румънци, „които ни предават в Брюксел или Берлин” и които „се радват на потъването на лодката, която сами са повредили”.
Засега от България няма реакция на думите на Фридрих.

Правителствена комисия по вътрешните работи ще проучва как мигранти от ЕС, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват във Великобритания. Плановете са това да става чрез премахване на достъпа до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията, пише вестник "Гардиън", цитиран от БТА.