Девет лекари от Центъра за спешна медицинска помощ на силистренската многопрофилна болница подадоха оставки. Медиците обявиха намерението си да спрат работа на 29 юни, понеделник, за неопределено време. Причина за решението им е агресия към лекар от Спешното от страна на пациент.

Пострадалият д-р Бейти Насуф разказа, че дежурният екип е бил обиждан и унижаван от гражданин, който чакал за медицинска помощ за 10-годишното си дете. Случаят бил заснет с телефон и публикуван в социалната мрежа с обидни коментари. По думите на д-р Насуф детето е имало проблем с окото, който не бил за спешно отделение, но въпреки това е било прегледано от специалист.

След случая директорът на местната болница д-р Даниела Костадинова излезе с открито писмо, в което призова да бъдат взети мерки на национално ниво.

"Видно от видеоматериала, бащата на детето влиза в Спешно отделение в 00.16.мин. В момента в коридора на отделението няма пациенти и е направена минути преди това задължителната дезинфекция. След точно 4 минути чакане пред залата, бащата започва да рита вратата, да ругае и да заплашва. След повикване от дежурният лекар д-р Насуф, се явяват 2 автомобила на МВР и 2 на СОД. Бащата е видимо афектиран, държи се агресивно. Въпреки ситуацията лекарят преглежда детето, което идва с оплаквания от болка в окото, която междувременно е отзвучала. Няма проблем налагащ спешна помощ, но детето е видимо много уплашено от създалата се ситуация, изпада в стрес. Това са фактите", пише директорът на силистренската болница в откритото си писмо.

Д-р Костадинова коментира, че в социалните мрежи е имало вулгарни коментари от хората в града към лекарите, поради което колегите й са отказали да дават дежурства.

По думите на медиците от Спешното отделение това не е първият случай на подобно отношение.

На бащата е съставен предупредителен протокол. Вчера Районната прокуратура в Силистра започна проверка на случая. Сигнал беше подаден и от Български лекарски съюз.