Представете си, че след дълъг и изморителен ден в чужбина най-накрая отпуснете глава на удобната възглавница в... замък. Или пък в тръстиково бунгало, което леко се полюшва по повърхността на огромно езеро в джунглата. Или сред десетки хиляди книги, част от които са били в личната колекция на Уилям Гладстон. Да, ето това е нощувка, която ще си спомняте с години.

Нощувка в библиотека

За всеки почитател на четенето това звучи като сбъдната мечта - библиотека, която предлага на посетителите си да нощуват сред книги и произведения на изкуството. Става дума за единствената библиотека, която предлага нощувки във Великобритания - Библиотеката на Гладстон в град Хардън, Уелс. Освен с богатия си каталог от книги, който води началото си от личната колекция на Уилям Гладстон, библиотеката си има и зона за настаняване, където всеки читател ще се почувства като у дома си.

Снимка: NasamNatam

Нощувка в замък

Кой е най-хубавият от всички замъци-хотели? Датиращ от 13-и век и служещ като частна резиденция на пивоварната фамилия Гинес в продължение на почти 100 години, световноизвестният замък Ашфорд уверено заема своето място в листата на най-отбраните ирландски мечтани хотели. "Хотел" звучи донякъде подценяващо, когато се отнася за замъка Ашфорд - представете си кулички, подвижен мост и назъбени парапети на бойни кули, любезни служители и обзаведена с легла с балдахин. Прочетете повече за замъка Ашфорд.

Снимка: NasamNatam

Нощувка във влака на махараджите в Индия

Експресът на махараджите е истински дворец на колела. Изработен по модела на луксозните частни влакове на бившите владетели на Гуджарат и Раджастхан, Дворецът на колела е отговорът на субконтинента спрямо "Ориент експрес", пълен с горди от службата си капитани и персонал, облечен в колосани туники и блестящи тюрбани, сякаш взети направо от филма "Перлата в короната". Всеки от четиринайсетте вагона (или "салона") е наречен на някое бивше княжество и украсен с неговите най-представителни цветове и тъкани. Прочете повече за Експреса на махарджите.

Нощувка в плаващо бунгало в Тайланд

Нощувка в плаващо тръстиково бунгало е едно от най-запомнящите се преживявания, които можете да си подарите в Тайланд. За да го преживеете, отправете се на юг към Национален парк Као Сок, недалеч от Краби, където на час път с лодка през езерото Чео Лан (Cheow Lan) ви очакват бунгала насред джунглата. Езерото Чео Лан е всъщност най-големия изкуствен воден басейн в Тайланд. Бунгалата са съвсем обикновени - състоят се от един матрак, чисти чаршафи и мрежа за комари отгоре. Нищо друго не ви е и нужно, когато сте насред джунглата.

Снимка: NasamNatam

Нощувка на круиз по реките на Европа

Представете си как ден след ден се събуждате, излизате на палубата на кораб и гледката, с която подслаждате кафето си, е различна - тихи селца, зелени хълмове с елегантни извивки, заснежени върхове или пък безкрайни лозя чак до линията, където небето се докосва до земята... Представете си нощем да минавате под блещукащи мостове, а вечерята ви да се приготвя с прочутата френска изисканост и внимание към всеки детайл. Това ви очаква, ако сте решили, че е време да разнообразите ваканциите си в чужбина и да опитате нещо ново - речен круиз. Научете повече за предимствата на речните круизи в Европа.

Снимка: NasamNatam