Бактерии, вируси, дрожди (квасни гъбички) и паразити. Всичко това се намира в червата ни. Макар и да звучи като нещо опасно и неприятно, това разнообразие от микроби всъщност е необходимо за поддържането на здравословния баланс в организма ни. Нарича се микробиом и съдържа милиони организми, които живеят в нас и върху нас.

Какво прави микробиомът?

Микробиомът оказва влияние върху имунната система и спомага за синтеза на важни витамини в червата. Тези организми също имат протективна роля - спомагат за заздравяване на рани, унищожават болестотворните патогени и дори участват в по-добрата абсорбция и усвояемост на лекарствата. Затова грижата към микробиома може да бъде в помощ на много състояния, включително алергии, астма и автоимунни заболявания, сочат данни от проучване на Колумбийския университет в САЩ.

Но как да подобрим микробиома си?

Добрият микробиом е разнообразния микробиом, съобщават изследователи. Оказва се, че голяма част от заболяванията могат да бъдат асоциирани с липса на разнообразие в микроорганизмите. Някои от достъпните начини за подобряване на този фактор са на пръв поглед без връзка, но множество проучвания доказват ефективността им.

Кучето - наистина най-добрия приятел на човека

Кучетата имат свой собствен микробиом, но в момента, в който заживеят в домашна среда, те споделят патогените си с хората, с които съжителстват. При малките деца израстването с куче намалява риска от развитие на астма и алергии. Досега до тези домашни любимци е лесен начин да се размени бактериална флора от микроорганизми, които не са патогени за човека. Разбира се, не е изключен и риска от болестотворни микроорганизми, затова ветеринарните специалисти препоръчват преди едно животно да бъде внесено в домашни условия, да бъде обезпаразитено и да му бъде направено изследване за преносими към човека патогени.

Назад към корените

Микробиом се намира включително във въздуха, който дишаме и в сградите, които обитаваме. Проучвания сочат, че селските райони и градовете с по-малобройно население предлагат по-голямо разнообразие на положителни микроорганизми, което има пряко отношение с подобрената белодробна функция.

Хроничният стрес - най-големият бич на модерността

Един от важните фактори за здравословен микробиом е колко пропускливи са червата. Без изключение, всяка чревна лигавица е пропусклива в различна степен, но при някои хора през нея преминават молекули, които компрометират здравето им. Когато червата пропускат здравословни и полезни микроорганизми, тогава и организмът се стимулира, но при навлизането на по-агресивни биологични агенти клетките на имунната система ще се активират, разпознавайки ги като неблагоприятни и чужди нашественици, и ще създадат условие за възпалителен процес.

Но как това има общо със стреса? Стресовите ситуации предизвикват надбъбречната жлеза да излее високи нива на стресовия хормон кортизол, който започва да циркулира в кръвния поток. А кортизолът прави червата по-пропускливи.

Не диета, а разнообразно хранене

Богатата на фибри разнообразна диета е важна за здравия микробиом. Микроорганизмите обичат плодовете и зеленчуците, защото фибрите не се усвояват добре от ензимите в чревната лигавица. Това, което ги разгражда, са микроорганизмите, придвижвайки ги през червата.

Ферментиралата храна също може да е от помощ, защото в нея често се съдържа колонии от живи бактерии. Но въпреки, че някои проучвания показват известна ефективност в подобрението на микробиома, няма как да се разбере със сигурност дали всеки, консумиращ туршия или друга ферментирала храна ще получи точно онези групи бактерии, от които организмът му има нужда.

Хората, които се ограничават в хранителния режим, изключват цели групи хранителни продукти или се хранят еднообразно, лишават организма си от естествения синтез на важни аминокиселини, минерали, витамини и др. хранителни вещества, като в същото време ограничават поддържането на микробиомен баланс, познат също като нормобиота. Дизбиозата, или нарушеното съотношение между полезни и вредни микроорганизми в полза на вредните, е една от големите предпоставки за възникване на много болестотворни състояния и занижен имунитет.

Учените съветват да се придържаме към балансиран хранителен режим и сезонност на продуктите.

Колко полезни са пробиотиците?

Пробиотиците са първото нещо, за което се сещаме, когато говорим за чревно здраве. Подобно на ползата от ферментирала храна, много трудно може да се прецезира кои пробиотици биха били полезни конкретно за отделния индивид. Голяма част от тях съдържат повече от един щам. Други са по-консервативни и разчитат на насищането на една група. Към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално според причината, поради която се налага употребата им.

Употребата на антибиотици е една от най-честата причина за създаване на дисбиоза и употребата на пробиотик по време и след такова лечение е повече от необходимо, но е важно да се знае, че даденият пробиотик е резистентен на антибиотика. За съжаление, малко са фармацевтичните компании в света, които правят подобни проучвания. В резултат на това е трудно да се прогнозира ефектът от такава терапия.