Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ - Бургас регистрира първите дарители на донорската банка за семенна течност, съобщиха от болницата. Сред мъжете са дългогодишни безвъзмездни кръводарители, които помагат на Кръвния център от много години. Семейни са и имат собствени деца, показват наблюденията на специалистите в звеното, уточняват от УМБАЛ - Бургас.

Донорската банка е създадена в помощ на Звеното за асистирана репродукция. Тя е шанс да се сдобият с дете хора, които поради заболяване или друга причина не могат да използват собствен материал. Банката продължава да набира дарители, за да се увеличи шансът за избор. УМБАЛ - Бургас отправя покана към всички млади мъже да се включат в програмата. Те трябва да отговарят на определени условия, като кандидатите преминават през анкетиране и пълни изследвания. Първата стъпка е да се свържат със звеното на тел. 0879357646 (от 9:00 до 12:00 ч. в работни дни) за предварителен разговор.

Първоначалните изисквания са мъжът да е на възраст от 18 до 38 години, да е физически и психически здрав, да не е поставен под запрещение. Установява се дали спермалните показатели са добри с допълнителни изследвания, които са безплатни - спермограма, микробиологични, генетични и вирусологични изследвания, които са изцяло за сметка на болницата. Донорството е анонимно и безвъзмездно, но се допуска поемане на пътни разходи и обезщетение за дискомфорт и евентуално отсъствие от работното място. Средствата се предоставят, когато дареният материал бъде одобрен за използване.

Звеното по асистирана репродукция в УМБАЛ - Бургас започна да функционира преди повече от десет години като фонд за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Днес то предлага комплексна помощ на двойки, които имат възможност да получат специализирана медицинска подкрепа от най-добрите лекари по репродуктивна медицина в страната, включително и от гостуващи специалисти. От началото на тази година известен учен в областта на мъжкия стерилитет също е част от бургаския екип. Това е проф. д-р Петя Цветкова, доктор на медицинските науки, която има повече от 200 научни публикации в областта на мъжкото репродуктивно здраве. Преди откриването на донорската банка УМБАЛ - Бургас закупи и високотехнологична апаратура за компютърно асистиран спермален анализ - CASA. С помощта на камера, специализиран софтуер заснема много зрителни полета, с което се дава детайлна оценка на мъжката полова клетка.