42% от пълнолетните жители на страната не биха променили отношението си към свой приятел, ако разберат, че е ЛГБТИ срещу 36%, които биха реагирали негативно, според проучване на "Алфа Рисърч". Това съобщи БТА, като се позова на информация от  фондация GLAS.

Общественото мнение на българина по въпросите на ЛГБТИ хората, семейството и пола продължава да е доминирано от традиционни стереотипи, но макар и бавно, скептичните нагласи се променят, главно заради личното преживяване и досег на хората с темата, показва обобщение на резултатите.

Инфографика: GLAS/БТА

Националното представително проучване е реализирано от агенция "Алфа Рисърч" в периода 12 - 20 април 2023г. сред 1000 пълнолетни жители в цялата страна. Проучването е направено по поръчка на фондация GLAS и е финансирано от ILGA-Europe по проекта Bursting the Bubble в партньорство с фондациите Bilitis и Single Step.

42% от пълнолетните жители на страната не биха променили отношението си към свой приятел, ако разберат, че е ЛГБТИ, 36% биха реагирали негативно. 43% смятат себе си за толерантни към ЛГБТИ хората, срещу 46% на обратната позиция. Всеки трети заявява, че би се чувствал комфортно да работи с ЛГБТИ човек, a 34% от гражданите подкрепят идеята публичното подбуждане към омраза във връзка с ЛГБТИ хората да се наказва като престъпление, показват данните.

В прессъобщението се посочва, че проучването потвърждава установена в предишни години тенденция - колкото повече преки впечатления и контакти с ЛГБТИ са имали анкетираните, толкова са по-склонни да превъзмогнат бариерите, спуснати от доминиращите стереотипи. Затова с повече разбиране и приемане към ЛГБТИ се открояват жители на големите градове, високо образовани, млади и средни поколения. И обратно, жителите на малките населени места, по-възрастните поколения и хората с по-ниско образование са сред дистанцираните и най-силно споделящи негативни нагласи.