31 са българските граждани, които са заявили желание да бъдат евакуирани от Судан. С тях се поддържа постоянна комуникация за обсъждане на възможностите за това, съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. 

"С тях сме в постоянна комуникация за наличните опции за маршрути по въздух и море, така и за обстановката, касаеща сигурността в региона", увери Коджабашев. 

След сключването на споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите сили в Судан на 21 април, което започна да се спазва в обедните часове на 22 април, Ситуационният център към МВнР организира кризисен щаб, обясни Таня Димитрова, директор на дирекцията "Ситуационен център" към ведомството. Тя обобщи и докъде е стигнал процесът по евакуация на съгражданите ни в Судан. 

"Първоначално бяха записани 31 граждани, желаещи евакуация от Судан. В резултат на това трима български граждани бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия към порт Судан и на 22 април напуснаха страната", каза тя.

Двама отпътуваха също на 22 април с микробус за Египет и преминаха успешно границата, допълни Димитрова.

"Други осем сънародници заминаха на 23 април за Египет с нает от тях автобус, като седем от тях в 13 часа днес се намираха във Вади Халфа, разположен на границата с Египет. Един от тях е отказал евакуация и се връща към Хартум. Екип на посолството ни в Кайро пътува, за да посрещне тази група от седем души".

"Има един български гражданин, чиито съпруга и деца не бяха включени в списъка за евакуация заради липса на български документи, но се очаква до края на деня да пристигнат на границата с Египет. Последната комуникация с тях бе осъществена тази нощ в 1 часа, когато се намираха на около 200 км на границата с Египет", уточни още служителката на Външно.

Седем български граждани са отпътували на 23 април към порт Судан, двама са пристигнали тази сутрин в Берлин с евакуационен полет на немските военно въздушни сили и са били посрещнати от екип на посолството. В сряда се очаква да пристигнат в България. 

"В момента на терен се намират 10 души, от които четирима - жена с три деца, пътуват с автобус към базата северно от Хартум, където би трябвало да бъдат евакуирани със самолет. Не сме сигурни, че това ще се случи, тъй като по пътя е възникнала опасност и има вероятност те да се върнат обратно", каза още Таня Димитрова. 

Друга жена, чийто съпруг първо не позволи да отпътува от Судан, тази сутрин се свърза с нас и към момента е на летището и очаква отпътуване с евакуационен полет на ЕС, добави тя. 

Димитрова каза и, че днес друг съпруг на българска гражданка се е свързал със Ситуационния център и е обяснил, че съпругата му и детето му се намират в Хартум и искат евакуация. "Към 13 часа се свързахме с нея, но тя отказа такава". 

Други двама граждани също са поискали евакуация, но единият - съпруга на български гражданин, е със суданско гражданство и няма български документи. Друг пък е отказал евакуация впоследствие, обобщи ситуацията Димитрова. 

Таня Димитрова, директор на дирекция "Ситуационен център" в МВнР

Снимка: БТА

"МВнР е предприело всички мерки и прави всичко възможно заедно с нашите партньори от ЕС за осъществяването на безпроблемна и безопасна евакуация на всички български граждани, намиращи се на територията на Судан. Знаете, че там нямаме действащо посолство, затова покриващо е посолството ни в египетската Кайро. То се подпомага и от посолство ни в столицата на Саудитска Арабия - Рияд", обясни заместник външният министър. Евакуацията се координира и между посолството в Хараре, Зимбабве, и Ситуационния център. 

"В постоянна комуникация сме и с партньори извън ЕС, които подпомогнат евакуацията. Такива са Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ, САЩ и Великобритания. Днес в Люксембург има Съвет по външни работи, където България е представена от заместник-министър Велислава Петрова, и ще бъде обсъдена ситуацията в Судан и евакуацията на желаещите европейски граждани. Там се намират около 1500 европейски граждани, като 1000 вече са евакуирани", добави Коджабашев.

По-късно стана ясно, че три германски военнотранспортни самолета са превозили днес 311 души, сред които и българи, от Судан до Йордания, откъдето те ще се отправят към родните си страни, предаде Асошийетед прес. По данни на министерството на външните работи на Германия около половината от 311-те души са чуждестранни граждани. Сред изтеглените от изпадналата в хаос страна, освен граждани на България, и такива от Австралия, Великобритания, Белгия, Норвегия, Чехия, Ирландия, Швеция и Португалия.

Предвижда се полетите да продължат, докато ситуацията със сигурността позволява, и да се извършват от охранявано от военните летище близо до Хартум. На летището са разположени около 1000 военнослужещи, посочва ДПА.