Към този момент няма пациенти с опасност за живота след тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Тракия", в който загина нелегален мигрант от Афганистан. Всички са в добро състояние. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, предаде БТА.

"В по-тежко състояние е дете на 11 години, което е настанено в Клиниката по анестезиологично и интензивно лечение в старозагорската болница. Детето е с комоцио, без загуба на съзнание. Направен му е скенер, няма тежки увреждания и състоянието му не е животозастрашаващо", каза още Меджидиев.

Министърът отбеляза, че след инцидента 30 души са настанени в болницата в областния град и до момента всички са обработени, четирима от тях са освободени. "Медицинските екипи са реагирали незабавно, на мястото са пристигнали три линейки от Стара Загора, две от Чирпан и една от община Братя Даскалови", коментира той.

Има пациент с фрактура на бедрото, който ще бъде опериран и един опериран с травма на ръката. Двама души са с пневмоторакс, един от които е дрениран. Има и други с гръдни травми, както и пациент със счупен втори шиен прешлен, при който не се налага оперативна интервенция, поясни здравният министър.

Нелегални мигранти в болницата в Стара Загора

Снимка: БТА

Инцидентът е станал на 165-и километър на автомагистрала "Тракия", в района на Чирпан. Катастрофиралият бус е превозвал нелегални мигранти, в него е имало 46 души. Шофьорът на превозното средство е избягал. Предполага се, че водачът е пакистански гражданин, предприети са оперативно-издирвателни мероприятия.

На мястото е имало два буса, поясни пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов. "В 00:05 ч. бус е спрян за проверка от пътна полиция и е установено, че превозва нелегални мигранти", каза той и обясни, че по време на проверката покрай полицейските екипи минава втори бус, който е ускорил, спукал е задна лява гума и се е ударил няколко пъти в мантинелата. Към момента няма яснота дали има връзка между двата буса, превозващи нелегални мигранти.

БНТ съобщи по-рано, че вторият бус е бил преследван от полицейски екип преди да катастрофира.

Има задържан във връзка със случая от по-рано днес, при който бус, превозващ мигранти, катастрофа на автомагистрала "Тракия" в района на Чирпан, съобщиха няколко часа по-късно за БТА от МВР.

Той е задържан край Велинград. Установено е, че се е движил с пилотната кола. Собственикът на катастрофиралия бус вече веднъж е бил установяван - на 4 януари, като притежател на МПС, превозващо мигранти. Според източници на Нова тв той е социално слаб.

Междувременно откриха и втория бус с нелегални мигранти. Той е изоставен край Перник. Намерен е празен, пътниците в него се издирват, съобщава Нова тв.

Малко по-късно Районната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение на 25-годишния С.К. и 27-годишния Д.К., помогнали на 46 мигранти от Афганистан да прекосят незаконно България. Мъжете са задържани за 72 часа.

По време на разпита си арестуваните посочили, че са трето лице им обещало голяма сума пари, за да превозят мигрантите. Преди 3-4 дни около 120 афганистанци преминали границата между България и Турция със стълба. В гориста местност ги разпределили на групи и около полунощ на 25 срещу 26 февруари групата от 46 човека била съпроводена до път с асфалт и около 2 ч. всички били качени в товарен микробус Ивеко, който бил управляван от двамата задържани. На 179 км от аутобана обаче били спрени в аварийната лента. Целта им била София.

Младите мъже имат криминални досиета. Осъждани са за престъпления против собствеността. Действията по разследването продължават. Ако бъдат признати за виновни, двамата ги грозят от една до шест години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лв.