Трима служители на Европол са командировани в България за разследване на трагедията с 18-те мъртви мигранти, открити в камион край софийското село Локорско, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници от Европейската комисия.

Веднага след като е бил открит камионът с мъртви мигранти българските власти са се обърнали за помощ към Европол. Изпратени са двама служители в помощ на граничната полиция и един анализатор в Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). 

Във връзка с инцидента, засега няма опасност Европейската комисия да промени позицията си за влизането на България в Шенгенското пространство, коментира говорителката на ЕК Анита Хипер.

"Предизвикателствата на миграцията са общи за целия Европейски съюз. Както каза председателката (бел. ред.: на ЕК) Урсула фон дер Лайен, те изискват общ европейски отговор", заяви Хипер.

18-те мигранти, починали от задушаване, бяха открити на 17 февруари край софийското село Локорско в изоставен камион. Сред жертвите имаше и дете. Други 34 млади мъже от афганистански произход бяха настанени в столични болници. Те са открити близо до камиона - дехидратирани, мокри и премръзнали. За повечето от тях няма опасност за живота, но някои са в по-тежко състояние. Общо седем души са задържани до момента по случая.