Бившият граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18 нелегални мигранти в изоставен камион край софийското село Локорско, се е съгласил да бъде предаден на българските власти. Това ще се случи след решение на съда в Солун, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Очаква се Христов да бъде предаден на българските власти през следващите дни или другата седмица.

"Незабавно е изпратен превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме лицето да бъде доведено пред български съд. Сроковете за това зависят от гръцките компетентни съдебни власти. До окончателното произнасяне на съда той ще бъде под арест", обясни Милева.

Тя коментира и сключените споразумения в миналото между прокуратурата и спрягяния за тартор на групата, отговорна за трагедията край Локорско - Виктор Кузмов. През 2022 той получава присъда "лишаване от свобода" за 5 месеца за каналджийство. Преди това е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража", което се приспада от присъдата.

"Реално, той е лежгал в затвора месец и половина. Малко след това сключва ново споразумение по друго досъдебно производство. Както изисква българският закон, наказанията са кумулирани и той си е изтърпял по-тежкото наказание", допълни говорителят на главния прокурор.

Тя изтъкна, че политическите твърдения, че прокуратурата сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите на страната, не отговарят на истината.

В момента наказанието за каналджийство е затвор до 5 години и глоба от 3000лв. до 10 000 лв. От прокуратурата призоваха за промяна в закона, която да доведе до по-високи наказания за този вид престъпления. 

От държавното обвинение отчетоха драстично увеличение на разследванията и делата, свързани с каналджийство за последните почти 4 години. През 2019 година новообразуваните дела са били 670, а през 2022 г. - 2626. 

В пъти се е увеличили и броят на внесените обвинителни актове, както и на осъдените лица, заяви Сийка Милева. Тя припомни, че престъпленията за каналджийство се разследват от МВР и призова за по-активна работа по линия на пресичане на трафика на мигранти и декларира, че прокуратурата е в готовност да разследва и повдига обвинения.