Близо 75 процента от българите споделят популярната иронична фраза "Съсипаха я тази държава". Това показва изследване на "Галъп интернешънъл" за отношението ни към поредица твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Оказва се, че голяма част от сънародниците ни ги споделят, без значение дали става дума за щампа по инерция или пък за истина.

Почти всички са убедени, че у нас има мафия. Единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински - за разлика от сега.

Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват "никога няма да се оправим". Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение "манталитетът у нас е лош".

Снимка: bTV

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил, сочи проучването на Галъп. Дяловете на хората, които са наясно, че България вече не живее в преход, са най-осезаеми сред респондентите с най-високи доходи. Дори и там обаче онези, които може би още чакат по-щастлив край на прехода, са отчетливо мнозинството.

54% смятат, че всички са маскари или че демокрацията ни е отнела много. 45% са тези, които смятат, че при Живков е било по-добре, но има и цели 33% което нямат мнение.

Очаквано, на въпроси от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Симпатизантите на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

По-скоро липса на ясно мнение показва и въпросът за ролята на Държавна сигурност. Неяснотата важи и за ключовата фраза "Костов е виновен" - видима е зоната на неразбралите (37%), а 49% са съгласните.

Хората от БСП са по-убедени в популярната от социалните мрежи фраза "Костов е виновен". При ГЕРБ има доста сериозно колебание - може би защото изказванията на бившия президент Плевнелиев за Иван Костов прозвучаха чак в края на периода на това изследване.

Скептицизмът по различни индикатори се споделя не само от симпатизанти на опозиционни партии и коалиции, но и от дистанцирани от политиката и негласуващи хора. По някои въпроси обаче всички реагират единно - например, убеждението, че преди храната е била по-добра (проверено тук с отношението към прословутия пример с едновремешния домат).

Въпросите за миналото, както може да се очаква, показват разликите в поколенията. Новите генерации почти не знаят дали Костов, Държавна сигурност и т.н. са виновни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че "никога няма да се оправим".

Представените данни са от провокативен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен "лице в лице" между 1 и 8 ноември, сред 835 пълнолетни българи. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната програма за независими проучвания "лице в лице", която вече близо 30 години пита българите всеки месец за важните неща.