17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съсипаха, а "СЪСИПАХМЕ" си държавата! С начинът ни на мислене, с чуждопоклонничеството, гледането само на собствения си, частен интерес и обвиняването на държавата или някой друг за всички злини, зомбирането и затъпяването на населението, което се провежда от "националните" медиите и разрушаването на всичко (и добро и лошо), постигнато с труда на поколения преди нас и примиримостта към злото.

По - зле сме , щото вместо да градят пазарна икономика , дошлите на власт рушаха символи . Първото действиена фили дългото изречение беше да закрие ДСО /държавни стопански обединения/ осигуряващи пазара на произведеното . Оказа се , че директорите на печеливши предприятия не знаят как да се свържат с крайните клиенти и ...ета ни сега.

Това проучване , както и всички останали залагат на негативния момент от 30 - те години които ни делят с онази паметна дата, когато бях 8-ми клас и чух по телевизията че бай Тошо е сменен. Ако се направи положително проучване от сорта колко по-добре живеете от преди 1989 г. Ще видите че голяма част от хората ще погледнат от друг ъгъл. Искам да кажа че никога няма черно и бяло , всеки строй си има своите кусури а ние ще усетим най-неприятните моменти от капитализма тепърва поради факта че той премина от социално ориентиран след кризата 2008 г. Към доста по суров вариянт , това от части се дължи и на САЩ , където на власт вместо политик се появи бизнесмен. 1989 г. Хората загубиха нещо изключително важно и то е сигурността , това даваше социализмът дали изкарваш пари или не ти си осигурен до една степен и можеш да се отдадеш на това с соето се занимаваш по - най добрия начин, сега е друго , един ден си супер добре и след малък период си в друго положение, нова поражда голям негатив към капитализма, освен това противоборството между двете системи караше управляващите класи да се стремят народите да се им доволни за да не допуснат другата система и при тях. Сега ни управляват парите, тогава ни управляваше идеологията , ако питаш тогава какво ще правим след 5 години веднага щяха да отговорят че има план, какъвто и де бил дори измислен е имало такъв, сега се живее ден за ден. Много е обширна темата но и двете системи са много порочни, не е проблема в България проблема е на световно ниво.

Сигурността по онова време, се базираше на цензурата в държавните средства за масова информация.

Че нали има банани по магазините, вий кво повече искате

друго си е да няма. колко добре ни беше, като нямаше...

2 часа висене по опашки след работа за насъщни продукти, Режим на тока, отровени реки и комини бълващи пушеци. Ама..СТАБИЛНОСТ! Имаше работа и за последните некадърници - често дори и на ръководни постове.

СЕГА въздухът е кристално чист...

Банани има ли по магазините- има, вий кво повече искате? Че ний нали за банани подскачахме като маймуни по площадите 89-та

Абе не е така. Борисов каза, че икономиката ни лети с космическа скорост напред и никой не мож ни спре. Японците ни дишат прахта ... На германците отказахме WV завод, не ни трябва. Американците ни гледат завистливо, ама им отпуснахме 3 млд за несъществуващи самолети да не се сърдят. Целият народ си вее байрака и пазарува от "Лафка" не п-ееевски. Щастие безмерно.

Когато дойде демокрацията и се излюпиха първите седесари, като ги видях кой са си казах, че работата не отива на добре(говоря за малък град дето всички се познаваме). И при всяка следваща промяна изплуваха на повърхността едни такива, други за една нощ се пребоядисваха. После царе идваха, гербаджии дойдоха и това изплуване и пребоядисване не спря. А аз вече свикнах с мисълта, че работата не отива на добре. Тези партии целят масовост и не се интересуват много какви членове имат. Не отива на добре тази работа да знаете.

то пък една държава..

Вярно. Няма държава! А на народ без държава е съдено да ИЗЧЕЗНЕ!!!

По правилно е да се каже „До съсипаха е тая държава от 1944г до 1989г„

НО при живков се живееше по зле поне десет пъти.. когато падна този идиот от власт имах точно 14г. Трудов стаж и получавах заплата 1988-1989 г. 350лк, което минаваше за добре. Сега съм в пъти по добре и аз и моите приятели! Апропо една част от приятелите ми заминаха в чужбина и сега са по добре и от мен. Дъщеря ми емигрира в сащ и сега взема професорска заплата в университет 180000долара годишно...и т.н. Другата ми дъщеря е тук, със средно образование, работи в чужда фирма...2500 лв заплата...малко по ниска от моята, но тя е на 26години!изобщо за несретниците, дето всяка вечер пият ракията и салатата, повече от нернишки език не знаят и мечтаят да са ченгета при живков, винаги е зле, щото за простотия цяр няма. А що се отнася до галъп, като кажат някоя цифра, по добре е да се правиш че вярваш, щото с непрофесионалисти да спориш е излишно!

Много малко взима дъщеря ти в щатите,аз правя тук няколко пъти повече пари!

Днес варварите взеха властта в своите ръце и първото, в което се втренчиха нискочелите им профили, е именно този паметник. Той не е с оспорвани творчески качества. Варварите ги оспорват, но те са само пяната, изплувала от дълбините на новото ни време. След Великата френска революция има подобни "плячкосвания" на културни паметници и хора. Да, вярно, санкюлотите били гладни и не разбирали нищо от култура. Затова и гилотината работела неуморно, докато не утихнала жаждата за кръв у тогавашните варвари. Сега нашите варвари имат политическа власт, имат Столичен общински съвет и карат мерцедеси, рядко ходят по улиците на София. Да не говорим, че голяма част от тях не са от София. Затова днешните санкюлоти с лека ръка ще разрушат едни паметник на историческата ни памет. Сътворен от бележит скулптор, който тези полуграмотни хора явно трудно ще разберат. Защото едно е да обичаш масовата култура (която е измерима с ядене и пиене), друго е да вникнеш в метафори и символика. Има много време, докато днешните санкюлоти и техните наследници нагънат мозъчните си дадености. А дотогава всеки паметник на културата е застрашен. От неграмотните, на които времето случайно е дало власт.

Не е по темата но ако визираш моча, то той много отдавна трябваше да последва паметника на Ленин, мавзолея и петолъчката от партийния дом!

Това "проучване" да не са го провели в някой старчески дом за "борци против фашизма и капитализма" ?

При социализма: 1.Жителство.Нямаш право да работиш,купуваш жилище,където искаш.На село бяха "крепостни селяни". 2.Характеристики -писмен документ какъв си,като се почне от дедите и бабите,техните политически възгледи и имотно състояние.Естествено и последици. 3.Режим на тока - два часа има,два няма. 4.Дефицит на стоки - Телевизори,хладилници,бойлери до тоалетна хартия и кафе. 5.Чакане за жилище 15-20 години,за автомобил 10-15 години. 6.Нямаш право свободно да критикуваш,да изказваш мнение против БКП и партийни функционери,беше престъпление и затвор. 7.Задължителни манифестации на 1 май,9 септември,7 ноември в прослава на БКП и Тодор Живков.Събрания всеки месец в предприятията,за борба с идеологическата диверсия на загниващия империализъм. И още,и още много,много дивотии....

Рапон, ти помниш ли ги тези неща или си ги чел от брошурките на другаря Костов? Единственото вярно е за режима на тока и вманифестациите. Но то и сега, след толкоз демокрация пак има режи на водата и гей паради. както и политкоректност.

Всичко си е верно. Освен това нямахме право да припарим по-близо от 15 км до държавната граница. Иначе имаше вероятност да ни върнат в дървено пардесю.

Рапане,всичко съм го изживял на собствен гръб.

За неявяване на манифестация ме наказаха като ми отрязаха 3 дена от годишната отпуска.На следващата манифестация заведох едното си дете и питах партийния,дали ще имам 3 дена отпуска отгоре.Можех да си позволя това защото партийния секретар ми бе индиректно подчинен но ,имах блокиращ глас в работните технологии/пишех ги аз/ и той нямаше думата там.

_90 % от написаното е вярно, само , че изпускаш доста неща.Киселото мляко сега не се разваля по половин година,саламите са направени от рога и копита,пилешките диетични кренвирши са с перушината.Няма нищо по-лесно от това да се купиш тарасляник за 1000 лева и дадеш още 5000 лв. за да се движи нормално.Картата за море от 14 дни беше 50 лева.Трамвайният билет беше = стотинки.Сега сикупуваш жилище с ипотека с непосилни такси.Има и бързи кредити.Като се възпозваш от техните услуги след това ще се проклинаш хиляди пъти.Аналгина беше 8 сотинки блистера ,сега е някои и друг лев.По отношение крепистните селяни сега всички дойдоха в най-голямото село - София но останаха със селския манталитет.Простотия до шия.Сега същите крепостни селяни ни управляват и крадат ,като за световно защото никога няма да се върнат по родните си места.Сега като критикуваш свободно нещо да се променя от това.Кучето си лае кервана си върви.

В момента и 90те ми се струват приказни. Всичко беше ново, интересно и пълно приключения. Сега всичко е банално. Всички са с еднакви татуси и прически и дрънкат едно и също. По телевизията дават безмозъчни кулинарни предавания. Въпреки това си спомням, че тогава не се кефех изобщо. Със соца е подобна схемата. В минало време всеки е бил "по-щастлив".

защото по-лесно му е ставала .атката.

Приятелю, какво се е променило?. Тогава беше болшевизъм, сега меншевизъм, играчите са деца, рода и внуци на червените хайдуци!!!. Хайде опровергай ме - само, че пипат с кадифени ръкавици, можеш да плямпаш колкото си искаш, но дума дупка не прави и на господа -другарите не им пука!!!. Властта и парите са у тях.

Това е най-идиотското българско твърдение. Кой я съсипа: американците, германците, египтяните или от Луната. Кога това е било нормална държава? Четете Йовков, Вазов, Елин Пелин и яе разберете-никога. Във всички тези времена има винаги един, неотменим основен фактор, който определя всичко. Това е българския народ -той определя всичко, той изгражда и съсипва. А онези лошите, са чистокръвни 100% българи-лъвове-юнаци.

живях преди 89-та и след това. никога не съм членувал в партия и няма да го сторя докато съм жив. но и докато съм жив ще смятам, че преди 89-та живеехме по-добре. по-зле бяха единствено нереализираните комунисти, които реално управляват държавата след 89-та. това са разните му там бояджии, които смениха партиите като младеж гаджетата.

Искаш да кажеш, че ти си бил "реализиран комунист"? Личи ти!

че от България нищо не остана,младите бягат като дявол от тамян,затова пък циганите раждат като зайци ,от това само Борисов е щастлив ,избирателите му се умножават в геометрична прогресия

" България ще достигне нивото на слабата комунистическа 1989 г. за период от 50-70 г.г." УОЛСТРИЙТ ДЖЪРНАЛ, 12.8.2018 Г., нЮ йОРК

БВП на България е в пъти по-висок от БВП през 1989 година. Пред цифрите и Господ мълчи.

Цифрите не са това, което бяха.

държавата е съсипана, то активно участие за това имат българските маймуни от Галъп интернешънъл.

се прозира агенциика на БСП.

Бяхме държава на розите, демократите ни направиха страна на мафиозите, след 30 г. ставаме държава на археолозите

Прост народ, слаба държава. 3/4 от населението си е ~ 80% от матрияла, както казва бога-слънце ББ. Но Боко не е тъп, овци се управляват най-лесно. За това и дори не се дава шанс на матрияла за някако личностно израстване и отрезвяване, камо ли за някакъв избор. За това матрияла ше казва "при бай тошо беше по-добре" и ше продължава да гласува за боко.

Абе бибероне байнов, нали Тодор Живков е учил батето как да управлява таз държава. Той му е завещал и матряла и управлението

След Костов, който стабилизира държавата, опоскана и докарана до просешка тояга от управлението на Виденов, свички са маскари. Това цар, това бсп, дпс, абв, та накрая и Борисов. Едно и също непрекъснато. САмо повишение на цени на стоки и данъци и никаква корекция на заплати и пенсии. А циганите стават все повече и повече. А работещите, все по- малко и по-малко. И накрая от къде ще идват средствата за циганите, за детските, за тока и водата, които им плащаме, за безплатното им лекуване и изобщо всичко, за което са на гърба на ряаботещите, не е ясно. Затова - вдигат данъци, вдигат цени. Белким карат доде могат, па после - я камилата, я камиларя.....

Нищо изненадващо. Точна така мислят и гражданите на другите държави за държавата си. Освен, ако някой чужденец не ги попита. Тогава се издокарват колко са велики. Българинът е много по-заможен откогато и да било, но просто парите не са равни на щастие. Може и по соца да са били по-щастливи, но не са били по-заможни, колкото и да изкривяват реалността. Така, че другари, решете най-накрая богати, свободни или щастливи искате да сте, защото трите неща са доста несъвместими.

Доста противоречиви коментари. Мисля, че и задаваните въпроси не са адекватни. Логично е някои да са влюбени в соца, това са основно възрастните и тези които са имали облаги, а са били и доста на брой. В повечето случаи хората са били млади и плачат за младостта си. Лошото е основното, ЧЕ ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ДОВОЛНИ И ЩАСТЛИВИ ХОРА, ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРОВЕДАТ ИСТИНСКА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ И ДА СЕ ПОЧНЕ НА ЧИСТО. НО МНОГО ВЛИЯТЕЛНИ ХОРА ОТВЪН НЕ ПОЗВОЛИХА. ЗАПАЗИХА КОМУНИСТИТЕ, ДС , ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ И ПОМАГАЧИ, ПРИВАТИЗИРАХА ЕКСПРОПРИИРАНОТО ОТ НОМЕНКЛАТУРАТА И СЪЗДАДОХА МАФИОТИЗИРАНИ СТРУКТУРИ ЗА СПЛАШВАНЕ И ТОРМОЗ НА НАРОДА. ЗАПАДЪТ МЪЛЧЕШЕ И СКРИТО ПОМАГАШЕ - ИМАХА ПОЛЗА ОТ ТОВА. За останалото сте прави в най-общ смисъл.

Както винаги българинът има собствено изплатено жилище, кола, спестявания, работа, обаче по навик реве, че няма нищо и е беден и бос и гладен

И преди и сега е същото. Лошото е , че една организирана престъпна група е заграбила власта. А водачът на бандата, тъпак, който не могъл да си вземе приемните изпити за милиционерското училище е нахален и нагъл и дразни хората. Установява мръсна тоталитарна власт. ГЕРБ трябва да се ликвидира.

ГЕРБ е единствената политическа партия в България, която не е производна от БКП и не играе по руската сФирка. За това толкова ви е трън в очите.

а всъщност, ти си един трол

кой казва истината. Видно е, че ти пречи.

Тези резултати никак не са нови, но въпросът е, след като това е мнението на българските граждани, какво правят за да променят статуквото. Отговорът е, нищо. За това „нищо“ всеки може да посочи поне две-три „много важни причини“, но истината е в нашата народопсихология – знаем от какво сме недоволни, но вечно чакаме някой „отвън“ да „оправи“ нещата. Станахме за посмешище в Европа, понеже единствено място, където мафията си има държава, е милата ни България – не съм го измислил аз, казват го дори американците.

Едно нещо не ми е ясно.Защо тиквунчо е на власт 10 години и все някой му е виновен.По зле сме от Северна Кореа.Всичката власт в ръцете на един нещастник и никакви резултати.Ами да вкара тия комуняги по затворите,да им конфискуват замъците и всичко ще си дойде на мястото.Да се даде път на младите и интелигентни деца.Това е пътя иначе няма управия.

Заминавай за Северна КореА тогава. Успех.

Там току виж му Управят познанията по граматика.

На тия 3/4 от българите им пожелавам като легнат да спят, да сънуват цяла нощ купонна система, висене по опашки за мляко, режим на тока и водата и за капак - 3долара заплатка. И така всяка нощ.

Ех, едно време каква пропаганда правехме. И ни верваха хората!

БВП на България 2018 е по-висок от БВП на България 1989. Не знам защо така.

Не знам, как се съсипва еди концлагер какъвто беше България. Май 89 г, не ни пуснаха в западна Германия. Нямаше дори тоалетна хартия. Всички приказки, че е било хубаво за ала бала за идиоти който сега са на по 90 г. Да беше страшно хубаво за номенклатурата на БКП и техните деца и роднини. Те живееха като царе на гърба на хората.

А в анкетата на друга агенция се казва, че всеки втори българин живее по-добре от преди 1989г.

Соца е рай за мързеливите и глупаците.

Навремето не си спомням да се заключваше входната ни врата. Ако се заклюваше си слагахме ключа под изтривалката. Кой може да се похвали в момента че не се страхува?

слагаха го под изтривалката, от страх да не го загубиш, като го носиш на шията си.

Навремето стреляха на место, ако се опиташ да минеш границата....защото тука беше адски хубаво, не ни пускаха навън.

Преди трийсет години имаше дефицит на всичко. Редяхме се на опашки за какво ли не. Накрая и в 5 часа сутринта за кисело мляко. Правеха се списъци за перални и телевизори и се редяхме пред магазините денонощно. Страшно "изобилие " имаше. Уникална държава бяхме. Един милион българи след като отключиха затвора "България" побегнаха със светлинна скиорост към "лошите" държави в Европа и Америка. Всички които говорят глупости колко хубаво е било лъжат, или се самозаблуждават. Това е носталгия по младоста им, или са си некадърници и сега не могат да се впишат в свободна България. Най- вероятно те са били подтисниците и са мачкали кадърните и можещи хора.

Вече съм на възраст, малко българи останаха на село. Повечето умряха, техните къщи ги купиха роми, добри хазяйни са идват си лятото. Помня работих на времето в месокомбинат, как си вземах евтино луканка. Не живях охолно, но си имах всичко. Да бях млад, имаше работа ред и сигурност. Не бях облажен като онези млади тогава комунистчета, те си имаха вили, имаха много неща, но аз бях щастлив че работя, строя си вилата сам и със семейството, помагах му. И тогава и сега си отглеждам домате, моркови, имам и череша. Все още си пазя жигулата. Морето беше слънчево, а планината заснежена. Бях млад, енергичен, знаех това онова. Пазих си нещата, не като днешните хора които не умеят да ценят нещата които имат. Изгубихме най- ценното, мярката. Иначе всичко останало си е както полага и акъла е като тогава. Много здраве!

Тодор Живков е свален от КГБ с дворцов преврат. На негово място застават доверени хора офицери от руското разузнаване. За какъв преход говорим, като руския Лукойл в Бургас не плаща стотинка данък на тази страна?

Пропусна да кажеш че бай Тошо го свалят за да сложат Луканов, защото е гола вода и ще съсипе България. А тоз Горбачов това искаше. За това спря 500те милиона лева/рубли годишно. (1лев=1рубла) (до 89)

Едно фактическо отклонение - сложиха първо Петър Младенов. Но и двамата са работили за съветското разузнаване.

Много си симпатичен с това твое вайкане! Но трябва да си отправиш въпроса за зеленчуците и други работи към твоите другари и другарки - милионери, които яко са те изпързаляли, а сега се сърдиш на нас. Недей така с лошо. То и огледалата вече не са това, което бяха някога, когато си бил на 15-20 г., все те показват един такъв изкривен, сбръчкан, озлобен и прегърбен. Дано от "Позитано" ви отпуснат по едни галоши за Коледа, че я виж, вече вали и ще вземе да го обърне на сняг, а пръстите ти се подават точно пък от лявата...И потърси някоя милосърдна палаткова кухня да хапнеш топла чорбица, за да имаш сили за коментар.

"Близо 75 процента от българите споделят популярната иронична фраза "Съсипаха я тази държава". Абе, дебили с дебили, защо тогава, вече 10 години, продължавате да гласувате за едни и същи мутри?

Тези 75% са от онези 80%

Представи си тогава, колко по-зле са другите мераклии за власт.

Никой не пречи на копнеещите за социализма да си направят комуна и да живеят социално равни с Нинова,Гергов,Румен Овчаров.Ех,какъв живот ще бъде!

Само един факт - преди тридесет години пазарът ни беше зарит с храна, произведена в България - месо, мляко, плодове и зеленчуци. Сега?

така си беше,луканката под тезгяха само за познати,салама кучешка радост а бирата беше с протекции(астика) за плодовете които не виреят в България само по Коледа но пък пиле не можеше да префръкне през границата камо ли емигрант та колко още факти има за изброяване тендовагенит ще получа ако продължа

и ти нямаше право да напуснеш родното село и да се преместиш в големия град, за да има кой да я произвежда тази храна.

А кой работеше в ТКЗС-то за 60 лева на месец тежък физически труТ на полето, и ставаше рано сутрин да дои крави и произвежда сирене? На теби ти е било добре, а питаш ли какво им е било на тея, дето работеха за 60 лева надница, мислим да беше 1.30 лева дневната надница, но можеше да работиш овъртайм или да продаваш свръхпродукция от собственото си лозе или градина. Ех че добре ви е било на вас ядачите и мързеливите, а кой попита тея орица, дето им зеха земята, добитъка и ги засилиха да произвеждат за мързеливите команяги, с надница, дето едва им стигаше да си купът олио и да си платът тока?

И това при оня прост селяндурин Тодор Живков, който два пъти предлага суверинитета на България на Руската империя беше държава, то сега сме като силициевата долина в Калифорния. Едно време всички българи живеехме в затвор и работехме за 40 долара на месец. Егати и държавата бяхме! Честито!

Съсипаха я и още как.

Съсипахте тази хубава и предана комунистическа държава ей и за нас партийците само кокали останаха но пък другарето се уредиха покрай з.зелев и си станаа баш капиталисти ти да видиш:)))))))))

Преди 89г ;при соца; нямаше убийства, грабежи ,изнасилвания, катастрофи..... дори и Чернобил го нямаше, а той се появи при демокрацията. Та докъде ни докара демокрацията

Както казваше един - не можете само да боядисате това което е построено при социализма! А колко е разрушено , окрадено и разграбено - да не говорим! Разрушено е машиностроенето, хим.промишленост, селското стопанство, консервната промишленост, енергетиката еле се държи, срутено е средното образование, здравеопазването и ... - да не изброявам! Защо досега не са обесени апологетите на капитализма които твърдяха, че на България и трябват само туризъм и селско стопанство - Иванчо Костов и Со! Ето го резултата - 3 000 000 население по-малко, бягство от България, мутрафонщина в управлението и растяща неграмотност и простотия! И кое остана - възможността да избягаш на работа в чужбина и да си купиш "мерцедес" втора ръка! Намало безработица ! Скоро и умрели няма да има и ще трябва да внасяме от чужбина...

Съсипа я Желю Желев, не останаха селяни да копаят нивите. Всичко живо стана "софиянец" или "германец".

В компаниите трябва да има шеф и вс останали да са зам шефове

Айде стига бре!!!"респонденти", не, отговорили!!!!

То държава няма бе, има територия населена с мутри, тикви, цигани и НПО-та да ги защитават

Колко години трябва да минат още за да може преходът да влезе в книгата на гинес