3-метрова ограда ще бъде издигната в двора на основно училище "Никола Обретенов" в Русе, за да предпазят учениците от опасни шофьори. Дворът на учебното заведение се е превърнал в писта, където редовно се организират автогонки, съобщи БНТ.

Преди месеци директорът на училището Емил Тюлеков е засякъл по записите от охранителните камери водачи на автомобили, които си организират състезания. Те ставали между 21.00 часа и полунощ, а за тях напомняли следите от автомобилни гуми, които преподавателите намирали по асфалта на сутринта.

"Много често се случва - явно млади хора от квартала, идват по никое време. Тук се правят дрифтове. Веднъж бях свидетел как една от колите се удари в пилона на спортното игрище. Разрушава се и асфалта. Създават се хиляди опасности. Има възможност колите да катастрофират", заяви директорът Емил Тюлеков.

Освен нощем, шофьори не спират да минават през училищния двор на път към близката вилна зона и през деня.

"Нещо по лошо - по време на часовете по физическо възпитание шофьори, които преминават през игрището към вилната зона, нервно свирят на учениците, сякаш те са им виновни и им пречат, за да преминат нормално през спортната площадка", изтъкна още директорът.

Строителството на оградата, която ще струва 5 хиляди лева, ще започне едновременно с изграждането на нов физкултурен салон към училището. Освен това ръководството на учебното заведение е кандидатствало с проект и чака да му бъдат отпуснати пари за класна стая на открито и за игрище за минифутбол.