28 фирми подадоха оферти за участие в обществената поръчка на здравното министерство за щадящи антигенни тестове. Ниската цена и бързите срокове на доставка ще бъдат водещи за избора.

Офертите бяха отворени от специална комисия в Министерството на здравеопазването. Повечето от тях бяха предоставени с мостри и предложения от фирмите, заявили желание да предоставят своя продукт. Някои от тях бяха електронни и без мостри. Те включваха документи и мостри.

В понеделник ще стане ясно кой е спечелил обществената поръчка, а до края на седмицата ще бъде пусната заявка за избрания препарат.

Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, уточниха от МЗ. 

Снимка: БТА

Крайният срок за подаването на документите беше вчера, до 17.00 ч.

Поръчката е за 400 000 теста, като те трябва да се правят със слюнка. Всяка фирма може да предложи различно количество тестове, но условието е да може да ги предостави до 3 дни след спечелването на конкурса.

От МОН разглеждат вариантите бързите тестове да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни, заяви по-рано министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за bTV.

Снимка: БТА

Не се очаква децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено в училище по-рано от 8-и ноември. По-думите му има вероятност седмица по-късно в класните стаи да се върнат и учениците от прогимназиален етап.

 "От първи до четвърти клас ще влязат, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. В момента обсъждаме и двата варианта и варианта, при който тестовете се правят от родителите, но търсейки някакви гаранции, че тестът е достоверен. Обсъждаме и другия вариант с учителите, така че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, видим, че работи с първи до четвърти клас, веднага ще пристъпим към следващата серия ученици, следващият етап", каза министърът.

На въпрос дали предстои нов локдаун, Денков отговори, че все още не е ясно. "Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, въпреки покачването спрямо миналата, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние отново сме на границата да видим дали ще тръгне надолу или нагоре кривата. Какво ще се случи в следващите две седмици е ключово за евентуален локдаун", завил Денков.