Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните и ремонтни работи на бул. "Васил Левски" във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър Владислав Горанов също дойде във Варна

Това е най-големият инфраструктурен проект в града, като за изграждането на новото трасе от ул. "Подвис" до ул. "Девня" правителството отпусна 80.5 млн. лева.

Други 4.5 млн. лева, осигурени от държавата, са за пробива на бул. "Сливница", като с реализирането на проекта ще бъде осигурен бърз достъп до автомагистрала "Хемус". Ремонтът на съществуващата част от булеварда се финансира по ОП "Региони в растеж".

Снимка: Министерски съвет

След завършване на булевард "Васил Левски" ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.

Премиерът, който беше придружаван от финансовия министър Владислав Горанов, заяви още, че новият булевард е изключително сложно съоръжение.

"Малко им се карах, че го бавят и го минах целия. От ремонтите до момента, които сме направили, е видно, че всичко е прекрасно. Десетки метри са пилоните по "Левски", дори да има 100-годишна вълна да няма опасност. Както съм им се накарал до 3-4 месеца това ще го завършат, ще следя и аз изкъсо", каза премиерът.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Борисов посети и района на пострадалия от наводнението преди няколко години квартал "Аспарухово", където бяха завършени ремонтът и разширението на ул. "Мара Тасева", а в момента се ремонтира бул. "Народни будители".

За проекта за рибарско селище в "Аспарухово" Борисов каза, че от военното поделение до първите камъни е обрасло и там няма плаж. По думите му този участък трябва да се развие, както е направено на много места по Черноморието.

"Тази зона сега е увредена, това е змиярник, не става въпрос изобщо за плажа", заяви Борисов, цитиран от БТА.

Той допълни, че в района няма да има хотел, а хладилни камери за съхранение на рибата.

Премиерът уточни, че изграденото рибарско пристанище ще е на община Варна. Борисов коментира още, че свободната зона около Морска гара ще бъде отворена още и ще бъде изместен тежкият трафик към пристанището, за да не се редят зърновози.

В парк-музея "Владислав Варненчик" в града ще бъде изграден паркинг, съобщи още Борисов.

Той заяви още, че на 16 август ще бъде направена първата копка на трасето на "Хемус" от Белокопитово към Търговище. Премиерът обясни, че точно когато приключи строителството на тези две отсечки, ще започне изграждането на магистралата до Велико Търново и в другата посока - от Търговище към Велико Търново.

"Финансирането на строителството на магистрала "Хемус" е изцяло от правителството и се прави само с бюджетни пари", изтъкна той.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера за помощта от 300 000 лева за строящия се храм "Св.прмчк. Прокопий Варненски", както и за отпуснатите 200 000 лева за ремонта на покрива на Катедралния храм "Успение Богородично" в града.

Във Варна Бойко Борисов разговаря и с представители на футболния клуб Спартак 1918 и деца от школата на отбора.