2-годишно дете е простреляно в главата със сачма от въздушна пушка във Враца. Инцидентът е станал по време на игра на малчугани в квартал "Кулата" в града, съобщи Нова.

12-годишно момче неволно е съборило пневматичната пушка и възпроизвело изстрел. То е брат на майката на пострадалото дете. От МВР потвърдиха за случая.

Пострадалото дете е транспортирано с военен хеликоптер към болница в София, съобщи за Нова генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС. От Министерство на здравеопазването съобщиха, че детето е настанено в "Пирогов", а лекарите се борят за живота му. От болницата посочват, че мултидисиплинарен екип прави актуална оценка на състоянието на детето и полага всички необходими усилия в борбата за живота и здравето му.

В лечебното заведение са и родителите на пострадалото дете, които са около 20-годишни. Те обаче отказаха да разкажат подробности за случилото се, но заявиха, че изстрелът е произведен в следствие на инцидент.

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха, че хеликоптер "AS 532 Cougar" с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация днес. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово - Враца - София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Хеликоптерът е излетял в 18:25 часа от авиобаза Крумово за Враца и се е приземил в София в 19:45 часа. С него бяха превозени медицински екип и пострадалото дете, което е отведено в столична болница, уточниха от Министерството на отбраната.