Два нови грипни щама ще ни атакуват тази зима. "Дарвин" и "Австрия" вече циркулират в Европа. Доминиращ е щамът "Дарвин", който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните мерки у нас, епидемиолозите очакват висок процент болни от грип.

Щамът "Дарвин" е от групата на грипните вируси, които протичат по-тежко и често причиняват пневмония при децата до 5 години и най-възрастните.

"Има повишен брой на хоспитализации. И смъртността може да бъде по-висока. Главно при възрастните хора. При по-възрастните хора - тези над 65 години", каза проф. Нели Корсун - завеждащ Национална грипона лаборатория и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от БНТ.

Австралия достигнала рекордно високи нива на заразени с грип тази зима.

"Достигнаха стойности, които надминаха 2019-а годна. Всъщност последната обикновена година преди ковид пандемията. И това наложи така доста по-сериозни мерки от страна на здравната система", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заради противоепидемичните мерки и доминацията на COVID-19 малко хора са се срещали с грипните вируси през последните 2 години.

"Нивото на имунитет спрямо тях е доста по-ниско спрямо други години. Дали това ще доведе до по-сериозна, по-тежка епидемия предстои да видим януари, февруари", добави доц. Кунчев.

Отпадналост, болки в гърлото и мускулите , висока температура. Симптомите са характерни за грип и COVID-19.

"Началото на грипът е много остро, внезапно. Обикновено човек може да назове точно часът, когато е заболял. Докато при COVID началото е по-постепенно", каза още проф. Нели Корсун.

В аптеките вече има противогрипни ваксини.

"Засега има, не знам докога. В смисъл дали ще стигнат. Според мен са малко по-малко от миналата година", заяви Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По данни на агенцията по лекарствата за продажба в аптеките са предвидени 110 000 дози противогрипни ваксини с около 50 000 по-малко в сравнение с 2021-ва година. По програмата за безплатна имунизация срещу грип на хора над 65 години са договорени 190 000 дози ваксини. С 40 000 дози по-малко от миналата година.

"Перфектният вариант за имунизация е сега септември, началото на октомври. За да може човекът след като си постави ваксината да изгради имунитет и да посрещне сезона вече запитан", заяви д-р Мирослав Спасов - общопрактикуващ лекар.

Едва 10% от пациентите на доктор Спасов над 65-годишна възраст са се ваксинирали безплатно срещу грип по националната програма през последните години.

"След ковид пандемията има едно бягство от имунизациите. Изготвяме едни списъци за подлежащите и желаещите да се имунизират. След това почваме да ги приканваме да се имунизират. Започват различни страхове, оправдания, отлагания", допълни д-р Спасов.

Над 40 000 дози противогрипни ваксини по националната програма не са използвани през миналата година, съобщиха от Здравната каса. Според вирусолозите имунуизацията срешу грип намалява риска от усложнения с до 60 и смъртните случаи с до 80%. Ваксините по националната програма вече са у нас. Очаква се през октомври личните лекари да започнат да имунизират желаещите.