Близо 12-километрова опашка от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата" се образува тази сутрин. Натоварено е и движението по главния път Е-79, съобщиха Нова телевизия и bTV.

Много българи предпочетоха гръцкото море и въпреки административните неясноти заради коронавируса – тръгнаха натам. Колона имаше още в ранни зори. Преди изгрев слънце тя беше дълга 5 км., а към 8:30 ч. вече беше около 10 км.

За час автомобилите се придвижват с не повече от няколко метра. Подобна беше ситуацията и вчера, но към обяд трафикът се облекчи. Пътуващите се оплакаха, че не получават никаква информация от властите, а наблизо няма дори откъде да си купят вода или да отидат до тоалетна.

От ГД „Гранична полиция“ информираха, че голяма част от хората, които са се запътили към Гърция са граждани на трети стани, например има доста румънци. Забавянето е заради строгия граничен контрол.

От 1 юли гръцките власти въведоха нови изисквания за туристите, които искат да минат границата. 48 ч. преди път желаещите да посетят южната ни съседка трябва да попълнят онлайн декларация и да получат QR код.

Граничните власти ще проверяват на случаен принцип необходимите документи. Ще се пропускат само автомобили с до трима пътници и шофьор.

ГКПП „Макза“ остава отворен за преминаване до понеделник, когато  туристите, които пътуват от България за Гърция, ще бъдат пропускани единствено през Кулата и то след представен QR код. Останалите пунктове ще работят, но през тях ще се пропускат единствено гърци, български работници със съответните документи, както и собственици на имоти.