Гръцкото правителство излезе с окончателно решение, че за туристи остава единствено граничен пункт "Кулата - Промахон" от понеделник, 6 юли. Декларации се изискват от всички без изключение.

"До неделя, 5-и юли, включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е "Кулата - Промахон" и то само с попълнен предварително формуляр".

Това заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас във връзка с различната практика, прилагана към туристите на граничните пунктове "Кулата" и "Маказа".

Само вчера през "Промахон" са преминали 21 000 туристи, информират граничните власти.

От сухопътните граници на Гърция вход за туристи остава от понеделник само "Кулата".

Не се допускат туристи и през границите с Албания, Турция и Северна Македония.

 Колоната

Сутринта на граничен пункт "Кулата" имаше километрична опашка от автомобили. 

Колоната надхвърли 5 километра, а преминаването на границата отнемаше около 2 часа, предаде Нова телевизия.

Според властите основният проблем са големият брой туристи от Сърбия, които подлежат на по-строг контрол и проверка на границата.

Съседният граничен пункт "Илинден" е затворен за леки автомобили, от там могат да преминават само камиони.

Много голям е и броят на румънските и сръбските туристи. Това води до голямото забавяне, така граничните власти обясняват ситуацията. Причината е, че граничните пунктове между Гърция и Северна Македония са затворени.

На обяд опашката буквално се стопи и колите започнаха да преминават по-бързо, предава bTV. 

От Гранична полиция съобщиха, че на "Кулата" работят всичките 4 гишета на изход от България. На 3 от тях се проверяват автомобили от ЕС, а на 4-тото - от трети страни. Именно там контролът е по-строг.

По-рано стана ясно, че се проверява за задължителния QR код, който се получава при попълване на онлайн формуляра за влизане в южната ни съседка. От думите на преминаващи през пункта българи става ясно, че проверката на декларацията не става бавно, а граничните власти само поглеждат кода.