Близо един милион птици са унищожени заради птичия грип в България от началото на тази година. Въпреки това заразата продължава да се разпространява, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните.

"993 хил. птици са унищожени заради птичия грип в България от началото на тази година. На фермерите от птицевъдния бранш е изплатена компенсация над 4 млн. лв. Въпреки това заразата продължава да се разпространява",  каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев на работна среща с фермери, на която разясни нуждата от предпазни мерки.

Повод за това стана масово недоволство на фермерите, които не виждат резултат от мерките и обвиняват Агенцията в некомпетентност.

"Фактите показват, че мерките, които се вземат в България по отношение ограничаване на заболяването са лоши. Имаме критики по отношение на вземане на проби, истинност на проби, всичките тези неща са свързани и важат и за двете страни", каза шефът на Агенцията.

Утре срещите на бранша с Агенцията продължават. Подготвя се предложение за криминализиране на нелегалното отглеждане на кокошки и патици, тъй като фермите в сивия сектор са най-вероятен източник на зараза.

Гневни фермери поискаха оставките на ръководството на БАБХ

По-рано днес птицевъди протестираха пред сградата на Агенцията по храните в София и поискаха оставката на ръководството ѝ заради мерките за борба с птичия грип. Според тях "недопустимият произвол и бездействие на БАБХ водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици" и смятат, че има сценарий за унищожаването на бранша с неясна икономическа цел.

"Ние сме убедени, че тази администрация не може да се справи с нашия проблем. В момента, вместо да се унищожава птичият грип, искат да унищожат нашия бранш. Две години си говорим и винаги ние сме виновни. Пишат ни предписания, изпълняваме - хората луди станаха. Защо ние да сме виновни? Защото произвеждаме и си плащаме данъците? Или защото администрацията не може да си свърши работата", коментира собственикът на една от големите фирми Пламен Челебиев пред БНР.

Протестиращи от Пловдивско и Добричко допълниха: "Убиват не само патиците, убиват и нас, хората, защото толкова години ние се храним от тези предприятия. Имаме и малки деца, имаме и ток да плащаме, големи кредити, но никой не мисли за това".

Междувременно съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев обвини Агенцията в липса на ясни правила:

"Нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани. Значи ние сме за контрол, за взимане на проби, но за неплащане вече от бранша. Браншът няма възможност вече да плаща тези скъпи и прескъпи проби, които се извършват на 21 дена кръвни и минимум на 7 или на 14 дена плакално-трахиални".

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата Агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти. Мерките включват засилена био сигурност в птицефермите, висока честота на лабораторен контрол, както и изискване птиците да бъдат транспортирани, само след като са предварително изследвани за наличие на вируса. Около огнищата на птичи грип се създават предпазни зони и зони за наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод.

Заради наложените ограничения част от бранша се подготвя за голям протест. Първи етап от него беше проведеното днес мълчаливо присъствие пред Агенцията по храните.