Близо 100 птицевъди от фермата за патици - мюлари "Про агро 2000" между областния център Хасково и близкото село Войводово излязоха на протест. Собственикът на стопанството Павел Челебиев обвини БАБХ в некомпетентност и бездействие.

Преди 2 седмици във фермата бе открито огнище на птичи грип. Челебиев обаче се съмнява в достоверността на установеното.

Собственикът на най-голямата ферма за патици в страната

Снимка: БТА

"Първите проби бяха взети без да ни оставят контролни проби, които ние можем да дадем в референтна лаборатория. Втори проби, които са заверени и нотариално, се оказаха отрицателни", уточни производителят.

Заради констатациите досега са евтаназирани 16 000 възрастни птици.

По негови думи днес във фермата са се излюпили нови стерилни 13 000 патета.

13 хиляди новородени патета са осъдени да умрат, ако не се вземат мерки

Снимка: БТА

Има две възможности - да ги разселим в чисти помещения или пък да ги умъртвим хуманно. Комуникацията с БАБХ, които трябва да вземат решението, обаче прекъсна тотално. Нито се обаждат по телефона, нито пък изпращат представител", посочи птицевъдът.

При това положение останала алтернативата до утре на обяд новоизлюпените пернати да се обезводнят и умрат.

Преди седмица фермата бе обявена за огнище на птичи грип и всички патици бяха умъртвени, но сега проблемът е какво да се прави с новородените в трикилометровата зона

Снимка: БТА

Челебиев разказа още, че технологията на производство е конвейрна и следващата седмица се чакало излюпването на още 40 000 малки, а яйцата за тях пристигали по график от Франция, където се изнася готовата продукция.

Той заплаши със съд БАБХ включително и в Страсбург и обяви масов протест пред централата на Агенцията в София идния понеделник.

Челебиев заяви още пред репортери, че в бранша витаели твърдения за тотална атака срещу отрасъла на производството на патици. В двете предприятия - фермата до Хасково и кланицата в село Христо Милево заетите са общо 400 души, които са изправени пред угрозата да останат без работа, предупреди фермерът.

400 души могат да останат без работа

Снимка: БТА