Според прокурор Кожухаров, със своето поведение двамата задържани са демонстрирали явно неуважение към законите на държавата и държавните институции. Затова те са привлечени като обвиняеми по два текста от наказателния кодекс, които предвиждат до 6 години затвор за хулигански прояви, отличаващи се с изключителна дързост и за силова съпротива на орган на властта да изпълни служебните си задължения, уточни прокурорът, предаде БТА.

Изпълнителният директор на "Ромпетрол България" АД Сорин-Октавиан Никита и двама негови приятели, в качеството си на туристи, вчера съвсем добронамерено са изразили желание да посетят заведение на територията на комплекс "ВИНПАЛАС", пише в съобщение на пресцентъра на компанията. Служителите на МВР и НСО не са им позволили достъп, като са се държали грубо и не са пожелали да се легитимират, съобщиха от "Ромпетрол България" АД.

Около 1.30 часа в събота двама румънски граждани са се опитали да влязат в комплекса "Винпалас", но на входа били спрени от полицаи, които им обяснили, че заведението е резервирано за проява с участието на държавно лице. Това обявиха в събота пред журналисти комисар Живко Коцев, директор на областната дирекция на полицията и прокурор Светослав Кожухаров, наблюдаващ следствените действия. Румънците започнали да обиждат полицаите и тогава се наложила намесата на служител на НСО, който на английски език им обяснил, че не могат да влязат в заведението. Чужденците грубо отказали да приемат обясненията, като единият се опитал да скъса полицейския знак от униформата на служител, а другият с удар по главата съборил шапката на друг полицай. Наложило се да бъде извикан полицейски патрул от Велико Търново с който румънците били откарани до районното управление, но те продължили да буйстват и там, като наплюли дежурен полицай.

Тримата румънски граждани са били изненадани от проявеното към тях агресивно поведение и поради езиковата бариера не са успели да разберат какво се опитват да им обяснят на български полицаите, уточняват от компанията. Според Иван Няголов, адвокат на Сорин-Октавиан Никита, не е имало агресивни физически действия от страна на румънските граждани срещу органите на реда. "Ромпетрол България" ще информира румънския посланик при първа възможност. Надяваме се, че независимото и обективно следствие ще изясни ситуацията и ще последва извинение към несправедливо задържаните румънски граждани, пише в съобщението на петролната компания.

Според съобщението на "Ромпетрол - България" пресконференцията, дадена от органите на реда, е направена няколко часа преди официалното повдигане на обвиненията към задържаните и преди разпитването на свидетелите. Представената на медиите информация е била само и единствено на база на показанията, дадени от полицаите, с цел да се оправдаят действията на органите на реда, пише в съобщението на компанията.