Имам силно възражение срещу работата на пунктовете по този начин. Това са неугледни места, които съществуват и в гъсто населени райони, коментира зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
Тя участва в международен семинар на тема "Управление на биологичните отпадъци в Европа - демонстриране на добрите практики", съобщи БТА.

По думите на Манева трябва да се преразгледат критериите, по които се дават разрешения за съществуването им и се определят местата, на които да бъдат организирани.

Един от обсъжданите варианти е пунктовете да бъдат закрити, а друг - да бъдат запазени като единици в бизнеса, но да се предоставят на рециклиращите организации. Така ще се предотврати изкривяване на системата за разделно събиране на отпадъците.

Имаме сигнали, че силно се е повишила цената на отпадъчната хартия, много хора я изземват от съдовете за разделно събиране и я предават в пунктовете срещу заплащане, каза Манева. Налага се организациите, които са инвестирали в съдовете и системата за разделно събиране, да изкупуват от пунктовете хартията, за да изпълнят целите си, което е абсурд, коментира тя.
По думите й до края на годината ще има изцяло нов Закон за управление на отпадъците, тъй като се налага прилагането на нова директива в тази област.