Затова алармираха от "Напоителни системи" ЕАД, които поддържат участъка от реката, съобщи БТА. Причината за опасността са четири стари скъсвания на диги в този участък отпреди 2 години, обясниха от фирмата.

Засега е осигурена нормална проводимост на река Места по коригирания 23-километров участък между Господинци и Хаджидимово. Участъкът, поддържан от "Напоителни системи" - Гоце Делчев, е водосбор на реките Глазне, Бяла река и Черна Места в района на село Елешница.
Установени са и пропадания с дълбочина до три метра, подкопани от неконтролируемото добиване на инертни материали от реката. Трудност може да възникне и с напояването на земеделските площи в района на Гоце Делчев, предупреждават от "Напоителни системи".

Вчера в община Якоруда бе обявено бедствено положение, след като река Черна Места излезе от коритото си и няколко села останаха откъснати. Най-големите поражения бяха нанесени в Банско. Река Глазне, която минава през града,  излезе от коритото си. Хотелите в новата част, около станцията на кабинковата въжена линия, бяха наводнени.

Междувременно от Агенция Пътна инфраструктура съобщиха, че движението по пътя Разлог - Велинград вече е безпрепятствено и в двете платна. Поради обилните дъждове в този район вчера, зад крилата на две от мостовите съоръжения, Места отнесе част от насипа на пътя.