В полунощ на 3 май неизвестни извършители са разбили металните предпазни ограждения, през кoито преминава кабел с високо напрежение "Редута 110 кV", и са направили опит да го откраднат. В 23.57 часа е подаден авариен сигнал за понижено налягане на маслото по кабел "Редута" в подстанция "Гео Милев" и секунди по-късно кабелът изключил заради ниското налягане.

В резултат на вандализма е прекъснало електрозахранването на потребителите от кварталите Център, Изток, Гео Милев, Подуяне, Сухата река и Хаджи Димитър. Захранването е възстановено в 00:02 ч. по резервен електропровод от съседни подстанции, обясняват от ЧЕЗ, на които се позова БТА.

Аварийна група е разкрила мястото на взломната кражба - моста над Перловска река на бул. "Данаил Николаев". Две от фазите на кабела са напълно разрязани, а третата фаза е частично повредена. Според Росен Йорданов, директор "Експлоатация и поддържане", кражбата е извършена от добре организирана престъпна група.

Възстановяването на съоръжението трябва да се извърши със специални материали и от екип на фирмата производител от Австрия. Стойността само на материалите е приблизително 200 хил. лв., посочват от ЧЕЗ.
Подготовката на съоръжението след възстановяването до въвеждането му в нормален експлоатационен режим ще продължи минимум месец. Обмисля се вариант за цялостна подмяна на съоръжението със сух кабел за високо напрежение, което ще струва на дружеството 3 млн. лв., посочват от ЧЕЗ.

За времето на възстановяване на аварията клиентите от въпросните квартали  ще бъдат с намалена сигурност на електрозахранването. Потребители с първа категория на електрозахранване и важни административни сгради, включително и Министерският съвет, ще бъдат без резервно захранване.

Преките щети от кражби на съоръжения през първото тримесечие на годината са за над 1 млн. 300 хил. лв., което представлява 46 процента от щетите за цялата 2009 г. От 2008 г. досега кражбите са нанесли щети за 7,7 млн. лв.