От 1 януари 2011 г. всички търговски обекти на територията на Община Варна да въведат в употреба биоразградими или оксиразградими торби със срок на разграждане до 24 месеца. Това решиха съветниците от комисията по "Обществен ред и сигурност", цитирани от Дарик.
Забранени за използване ще бъдат полиетиленовите торбички за еднократна употреба, ако предложението бъде прието от Общинския съвет.
 
Проекторешението предвижда глоба за първо нарушение от 200 до 2000 лева, а при повторно - от 1000 до 2000 лв. Според някои от общинарите проблемът с употребата на найлонови торби трябва да бъде решаван първо на национално, а не на местно ниво, тъй като тръгвайки от частното към общото решението може да се окаже неефективно.

Всяка година в България се внасят и се използват около 3,2 млрд. торби.
В края на миналата година в Бургас започна информационна кампания за премахването на полиетиленовите торбички. Кампанията върви в няколко града, сред които и Пловдив, Сливен и Велико Търново. В други като Пазарджик и Банско вече забраниха найлоновите торби с решение на Общинския съвет.