Една от антикризисните мерки, които правителството прие, предвижда, хората които се регистрират в бюрата по труда, да получават 60% от заплатата, върху която са се осигурявали. Това ще стане от 1 юли, предаде бТВ.Сега максималният осигурителен доход е 2000 лева, това означава, че обезщетението може да е до 1200 лева, вместо досегашните 240. Изчисленията показват, че това ще струва на НОИ допълнително около 45 млн. лв. до края на 2010 г. "НОИ е длъжен да изплаща всички дължими суми на осигурените лица. При всички случаи ще има недостиг на средства, но той ще се покрива от държавния бюджет”, коментираха от осигурителния институт.

Напоследък все по-често без работа остават високообразовани и висококвалифицирани хора. Синдикатите алармираха, че от една страна с качествата и знанията си те не могат да се възползват от предлаганите от държавата възможности за повишаване на квалификацията. От друга страна, това са кадри, които са се осигурявали върху високи доходи, а таванът върху обезщетението за безработица им позволява помощи до 240 лева.
Обезщетението, на което в момента имат право безработните е между 6 и 12 лева на ден. Това обаче ще се промени от 1 юли.