Сигналът за стрелбата е подаден в полицията в 15.32 часа, съобщи за Дир.бг говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

На място веднага са изпратени полицейски екипи, които са задържали стрелеца - 45-годишен мъж от ромски произход. Иззето е и оръжието, с което е стрелял - автомат "Калашников".

23-годишният мъж е транспортиран до плевенската болница от екипи на Бърза помощ. Той е в критично състояние и лекарите се борят за живота му.

Междувременно от МВР уточниха, че трети прострелян - на 33 години, по-късно  е потърсил лекарска помощ, няма опасност за живота му.

По неофициална информация от полицията в Плевен стрелбата е заради неуредени финанси между две ромски фамилии. Убитата жена е снаха на длъжника на стрелеца.


Около 14 часа в къщата в ромската махала на Долна Митрополия нахлуват трима въоръжени с автомат "Калашников” и пистолети мъже и откриват безразборна стрелба. В къщата са много хора, сред които и 30-годишната Елеонора, разказаха нейни близки пред bTV.

"Тя иска да заключи вратата и той направо с автомата мина през дограмата и я застреля в мозъка”, разказа Недялка Димитрова.

Елеонора умира. Ранени са още двама мъже - Златко и Младен Младенови. Малко след стрелбата един от стрелците - Събчо Младенов, се предава сам. Задържани са и другите двама.

Събчо Младенов е роднина и сват на жертвите. Преди месеци бил глобен от мешерето заради тормоз върху млада булка от фамилията на пострадалите.
"Той иска още една снаха от тях, но те не се съгласяват, защото виждат как тормози другото момиче и не искат да си дадат повече момиче в тяхното семейство”, каза Станьо Маринов.

Близките на жертвите днес заявиха, че месеци преди днешната трагедия са били подложени на тормоз и заплахи от Събчо, който е един от най-заможните роми в региона. От Нова година насам са писали три жалби до полицията, но без резултат.