Това показват данни от изследването "Евробарометър 71", съобщени днес в Представителството на ЕК у нас, предаде БТА. Изследването е стандартно издание на "Евробарометър", което се извършва по поръчка на ЕК и обхваща страните от ЕС, три страни, кандидатстващи за членство в Съюза - Хърватия, Турция и Македония, членовете на турската общност в Кипър.
Общо 14 на сто от анкетираните българи отговарят, че имат по-добри очаквания за финансовото положение на домакинството си в предстоящите 12 месеца, 53 на сто не очакват промяна, 26 на сто имат по-лоши очаквания, 7 на сто отговарят, че не знаят. Като цяло гражданите на ЕС оценяват много по-високо материалното положение на семействата си, отколкото българите. Най-високи оценки за финансовото положение на домакинствата са отчетени в Дания, Финландия, Холандия, Швеция. Близо 90 на сто от гражданите там оценяват положително материалното положение на семейството си. С най-ниски оценки за възможностите на домакинските си бюджети са унгарците - 26 на сто дават положителни оценки за финансовия статус на домакинствата си, при 73 на сто - негативни.
Според 49 на сто от българите, участвали в проучването, националната ни система за социални грижи е твърде скъпа за обществото, според 8 % тя осигурява достатъчно широк кръг от грижи и услуги, според 3 на сто тя би могла да служи за пример на други страни. За 54 на сто от гражданите на 27-те страни на ЕС националната им система за социални грижи е твърде скъпа за обществото, 48 на сто смятат, че тя осигурява достатъчно широк кръг от грижи и услуги, 46 на сто - че би могла да служи за пример на други страни. Общо 60 процента от анкетираните българи имат положителна представа за ЕС, 29 на сто - неутрална, 8 на сто - отрицателна, показва проучването. Средното европейско мнение по въпроса показва, че 45 на сто от гражданите на страните от ЕС имат положителна представа за Съюза, 36 на сто - неутрална, 16 на сто - отрицателна. Общо 63 на сто от българите посочват, че имат доверие в ЕС, 61 на сто - в ЕП, 52 на сто - в ЕК, 48 на сто - в Европейската централна банка. Резултатите сред гражданите на страните от ЕС показват, че 47 на сто от тях имат доверие в ЕС, 48 на сто - в ЕП, 44 на сто - в ЕК, 44 на сто - в ЕЦБ.
Общо 51 на сто от българите, участвали в проучването, възприемат членството на страната ни в ЕС като нещо добро. Средното ниво на подкрепа в 27-те страни от ЕС е 53 на сто, a най-силна подкрепа за членството в Съюза има сред жителите на Люксембург, Малта и Испания - над 70 на сто. Според проучването 48 на сто от българите смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, 28 на сто - че не е спечелила, а 24 на сто отговарят, че не знаят.