Задържани са двама мъже, които са се грижили за насажденията от висококачествен холандски канабис, съобщи Дарик радио. Задържани са двама мъже, които са се грижили за насажденията от висококачествен холандски канабис.
По стените на трите помещения в оранжерията имало специална изолация от фолио, монтирани са климатици, кварцови лампи, газови горелки, които поддържат температурата. По думите на шефа на плевенската дирекция на МВР комисар Пламен Павликянов такъв вид база не е откривана досега у нас. Намерена е и четвърта зала, която е подготвена за оборудване и разсаждане на още растения.
Полицаите са преброили 497 саксии с възрастни растения канабис и 252 броя, подготвени за разсаждане. Не може да се каже точното количество на намерената дрога, защото канабисът се измерва в сухо вещество, така че ще се чакат резултатите от назначените експертизи. По случая са задържани двама мъже от Плевен - А. Г. на 39 г. и Х. Л. на 38 г., които са се грижили за канабиса. Те не са криминално проявени.
Сградата на оранжерията е частна собственост, но е взета под наем от единия от задържаните за ферма за щрауси. Действително такава има, но тя заема само лявата половина на стопанската постройка, а в останалата част - около 300 квадрата, е базата за канабис.
Все още не е ясно къде е трябвало да се пласира готовата продукция, предстои да се установи кой е финансирал изграждането на базата и кой е дал указания и помощ. В момента двамата мъже са с постановена предварителна мярка, днес ще бъдат задържани за 72 часа. По думите на наблюдаващия прокурор Иво Йолов, в понеделник той ще иска постоянна мярка за задържаните, защото мащабите са големи и обществената опасност от деянието е голяма. Обвинението засега е за това, че двамата плевенчани произвеждат високорискови наркотични вещества с цел разпространение.
Вижте снимки