Това заяви зам.- градският прокурор на София Божидар Джамбазов, цитиран от БГНЕС.
Три от фирмите са ЕООД и една е ЕТ, като всички са укривали данъци. Магистратът уточни, че законът предвижда редукция на наказанието, ако Ковачки погаси задълженията преди края на делото на първа инстанция. Споразумението също е вариант, който прокуратурата не изключва.
Мярката за неотклонение на Христо Ковачки не се променя, защото не е била нарушавана, заяви Джамбазов. От днес е започнало предявяване на обвинението.
„След приключване на предявяването делото трябва да се докладва на наблюдаващия прокурор. В едномесечен срок трябва и да се вземе окончателно решение по делото”, обясни още прокурорът. Това обвинение е само за Христо Ковачки, уточни той.
"На този етап е прецизирано първоначалното обвинение, което беше повдигнато срещу мен. Няма връчен обвинителен акт, но нямам притеснения от обвинението. През изминалите 8 месеца сме съдействали на всички разследващи органи. Ще го правим и в бъдеще. Очаквам обективната оценка на съда да покаже правотата ми", това е официалната позиция на бизнесмена Христо Ковачки по повод изявленията на заместник-градския прокурор на София Божидар Джамбазов, изпратена до медиите от пресаташето на Ковачки – Десислава Филипова.
На Христо Ковачки, неговия близък партньор Никифор Вангелов и други бе повдигнато и друго обвинение в началото на тази година. Тогава Ковачки получи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 300 000 лв., която при обжалването бе намалена на 200 000 лв. Ковачки се опита безуспешно да влезе първо в Европейския, а после и на изборите в българския парламент чрез партия Лидер, но и двата пъти на успя.
В края на миналата година се появиха и първите проблеми на Ковачки в неговите сръбски заводи. Работниците в заводите там започнаха стачки поради закъснението на заплатите им с няколко месеца.

Вижте видео от разпита на Христо Ковачки в ГДБОП вчера