Лесно ли е да откъснем детето от компютъра и смартфона в летните почивни дни?

Обратното броене до началото на лятната ваканция започна. Децата отдавна броят изтичащите учебни дни, докато родителите по-късно ги наляга грижата как да организират лятото на своите деца. След суетата около Великденските празници, които тази година са прекалено късно, настъпва паника какво да правим със свободното време от юни до септември. Важно е детето хем да си почине, хем да не безделничи, пък ако може да се откъсне и от компютъра… От лятото винаги се очаква да бъде интересно и запомнящо се. Днешните деца са с приключенски дух и ваканцията при баба и дядо или стандартното море обикновено не сe брои.

Може ли приятното да е полезно?

Отговорът на този въпрос най-често се открива трудно. Обикновено децата свързват летните дни със свободата да правят каквото си поискат, без да се налага някой да ги следи за рутинни задачи и учене. От друга страна родителите се чудят как да ограничат безделието, защото макар и ваканционно, времето е ценно и трябва да се ползва рационално. „Две-три седмици в чужбина са точно това, от което имат нужда повечето деца, най-вече заради новите преживявания и приятелства”, коментира Ирина Христова, собственик и управител на „Интеграл”. Компанията от години разпространява най-големия безплатен каталог за летни езикови ваканции зад граница. Христова е специалист в планирането на свободното време според темперамента и изискванията на детето. Не само защото тя самата е майка на две деца, но и защото стотици семейства са минали през офиса на фирмата в търсене на нови възможности за полезно и приятно лято.

„Да упражняваш език в чужбина по време на лятната ваканция е едно от малкото забавни и полезни неща за децата”, споделя Христова. И с усмивка си спомня как преди години противно на очакванията на родителите, е успяла да изпрати на ваканция в Англия отявлен калпазанин и враг на ученето. Много просто, детето обичало да рита футбол, а какво по-добро занимание за него от детската школа на Арсенал в Англия?! Езиковата ваканция не е учебен ангажимент, а преживяване, в което се учи. Да проговориш отраз чуждия език, който цяла година си учил в училище, се оказва много по-лесно там, в чужбина, докато риташ топка, яздиш кон, плуваш в басейна или свириш на цигулка. „И нищо от това да не правиш, контактът с чуждоезикова среда и компания си казва своето. Опитът показва, че след завръщането си от чужбина тези деца изненадват родителите си с това колко уверено и с готовност използват чуждия език, когато им се налага”, коментира Христова. От друга страна реалният контакт с връстници от други държави не само „развързва езика” на английски, нo и дава на децата живия контакт, който някак си убягва на дигиталното поколение, което контактува с приятели предимно в skype и facebook.

Променя ли предпочитанията възрастта?

Оказва се, че да! Все по-чести са случаите, когато доскорошните „волни птици” с абсолютно нежелание за учене, променят напълно мнението си. „Наскоро ми се обади приятелка, която от години се опитваше да прати сина си на езиков курс, а той упорито отказваше всякакво занимание през лятото, дори и в чужбина, разказва Христова. Изненадах се, когато един ден тя поиска среща с мен и с младежа, за да си избере ваканция за подготовка на TOEFL. „Цяла година ходя на извънкласни уроци, а не съм готов за теста, сподели той самият. Оказва се, че решил да учи висше в Холандия, но лежерното и дори никакво практикуване на езика бе на път да го провали. Често когато упорито отказваш да учиш, докато се забавляваш, се налага да учиш яко, за да догонваш”, коментира Христова. Езиковите ваканции с академична подготовка по езика става все по предпочитани във възрастовата група между 15 и 17 години предвид масовата ориентация на децата за обучение зад граница. И въпреки „голямото учене” и тук има време за купон и забавления, коментират консултантите на „Интеграл”. Повечето училища разполагат с богата спортна база, музикални салони и зали. Ползването им са включени в пълната цена на курса, която покрива всички разходи по престоя, без дневните.

Ако считате, че детето ви е малко?

Много са родители, които се притесняват да изпращат децата си зад граница от притеснение, че още не владеят добре езика. Гъвкавите програми на най-добрите европейски езикови центрове решават и този проблем. Не са рядко случаите, когато при по-малките деца, родителите пътуват успоредно с тях и организират ваканция в близост, за да са спокойни. Семейните ваканции пък са запазена марка за семейства с деца между 10 и 12 години, които отрано се готвят за сертификат по езика. Комбинациите са разнообразни и на различни цени, като някои включват и забавления и уроци за родителите. Кой е най-вкусният френски кроасан? „Този, който, можеш да си купиш прясно изпечен в малка пекарна около плажовете на френската Ривиера”. Това отговаря щастливо дете, което миналата година е посетило курса в езиковия център Антиб, разположен в прочутия европейски курорт. Мнозина биха се запитали дали няма да ни излезе прекалено солено това удоволствие, но консултантите контрират, че през това лято най-престижните езикови центрове са отпуснали 10% отстъпки при записване до 15 май. При средна цена на курсовете между 1500 и 2000 евро, това си е една прилична отстъпка, достатъчна за джобните на детето. Въпросът за цената винаги е съществен, но предложенията са разнообразни и в тази насока. „Интересното е, че сме склонни да купим на детето си компютър за 1000 евро или iPhone за 1300 лв и още няколко по толкова за новите им приложения, но често се замисляме когато трябва да ги дадем за ваканционен курс”, споделя Христова от опита си като консултант.

Дали и кога ще отиде едно дете на лятна езикова ваканция винаги е въпрос на семеен избор и решение. Практиката обаче посочва едно – веднъж избрало езиковата ваканция, няма семейство, което да не повтори. Най-често по желание на самото дете.

Поръчайте безплатният каталог Лято 2013 или елате в офисите на „Интеграл” в цялата страна.