Българката Диана Йорданова, която от няколко години живее и работи със съпруга си във френския град Лион, твърди, че е разпознала Съвестин, след като е гледала репортаж на БНТ в понеделник за сайта Lipsva.com.
Сайтът издирва в интернет безследно изчезнали хора.  В него е поместена и снимката на Съвестин. Това е портрет на Съвестин, направен в САЩ, по метода възрастова прогресия. Момчето е състарено, за да изглежда днес автентично. Именно този портрет е показан по БНТ в понеделник.

Часове преди това Диана Йорданова, както обикновено, пътува с метрото към дома си. Тя разказва, че момчето й направило впечатление, защото то било срещу нея и я гледало "натрапчиво" и "втренчено".
"С един много дълбок поглед, много странно. Направи ми впечатление също косата му -  беше по средата на път, късо подстриган, бретона... Беше много добре облечено момче. С много младежко лице, имаше торбички под очите", разказва Диана Йорданова.

По-късно, когато гледала новините на Канал 1, тя видяла снимката на Съвестин.
"И аз се загледах и в един момент направо скочих като попарена, защото момчето по телевизора беше това, което ме гледаше днес толкова натрапчиво. Бретонът е същият, физиономията, формата на лицето, веждите - всичко, всичко... Ако е съвпадение, е страшно съвпадение. Като го разказвам, изтръпвам, просто цялата настръхвам", обяснява Йорданова.

Не за пръв път бащата на Съвестин се сблъсква с подобни сигнали. Преди 12 години снимка на иракско дете попада в него - то удивително много прилича на изчезналото момче. Тодор Деянов отива в Багдад при местните дервиши. По-късно обаче категорично се установява, че това не е Съвестин. Оттогава досега нови следи няма.

След репортажа Диана Йорданова успява да се свърже с бащата през сайта Lipsva.com.
"Жената беше много категорична. Аз мога да разпозная, когато хората искат да направят изява. Сблъсквал съм се със секти, с гадатели, с какво ли не", казва Тодор Деянов.

"На човека сигурно му изглеждаше много странно, но аз трябвяше да направя нещо, защото за мен това момче беше същото, което стоеше пред мен. Може да ви звучи странно, обаче е факт", категорична е Диана Йорданова.

Според Тодор Деянов при тези случаи се разчита изключително на сляпата случайност.
"Тя попада на младеж, при това - по нейните описания -  на възраст, на която действително е Съвестин. Тя няма как да знае това. И най-вече я впечатляват очите. Той наистина има много характерни очи", обяснява бащата.

Във френското метро има камери, чиито записи може да помогнат за издирването на момчето, забелязано от българката. Друга важна следа - при влизане и излизане в метростанцията там пътниците се регистрират с карти с личните им данни, включително адреса, на който живеят. Във вторник е предаден сигналът на българските полицаи, които издирват Съвестин.

Това е нова надежда за бащата.
"Надежда винаги имам, че може да се върне ей сега, докато давам интервюто и да ме изненада на вратата. Той излезе да играе, усмихна ми се и това беше последното ни виждане. Защо и да не се върне така?" - споделя Тодор Деянов.