По думите му сега страната ни е предпочитана дестинация от европейски младежи, които идват да се забавляват, да консумират алкохол и да се възползват от частичната забрана за пушене на обществени места, предаде БТА. Байков изрази надежда, че тази ситуация ще се промени през следващата година и заради това АБТТА подкрепя предложението на правителството за въвеждането на пълна забрана от 1 юни 2012 г.

Според Ирена Георгиева, председател на АБТТА, туристическата индустрия не само няма да претърпи сериозни сътресения, но и е много вероятно да спечели, тъй като страната ни ще стане по-привлекателна за семеен туризъм.

В подкрепа на думите й Байков посочи, че непушачите в Европа са близо 70%, а 84 на сто от европейците подкрепят пълната забрана на тютюнопушенето на публични места. В страни с традиционно развит туризъм като Испания, Италия и Франция тя вече е въведена с поредица от мерки, започнали през 2006 г., припомни той.

Притесненията на някои ресторантьори и собственици на нощни клубове, че пълната забрана на тютюнопушенето ще навреди на бизнеса им са неоснователни, коментира още Георгиева. По думите й доброкачествените храни и напитки, професионалното поведение и перфектното обслужване са много по-сигурно средство за привличане на клиенти и излизане на българския туризъм от икономическата криза.

Миналата седмица от публикуваната стенограма на заседанието на министерски съвет стана ясно каква е аргументацията на премиера Бойко Борисов: "От Америка през Бразилия до Европа и тенденциите в тази област са такива, че все повече тютюнопушенето е признак и на лошо възпитание, на недобросъвестно отношение към здравето. Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата - никой не ти пречи, вкъщи на терасата може да си пушиш, в хола можеш да си пуши, ако искаш да си тровиш жената и децата. За хората за два-три месеца ще свикнат с всички тези усилия".

Няколко дни по-късно в телевизионно интервю Борисов заяви, че забраната не трябва да важи за барове, защото “посетителят на нощно заведение за деня си е прецакал здравето - няма да си легне навреме, ще пие алкохол".
Само няколко часа по-късно обаче той се върна на предишната си позиция и в друга телевизионна изява каза, че “се е размислил по темата” и решил, че не трябва да се пуши никъде.