За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, се казва в лаконичното съобщение на правителствената пресслужба. 

По неофициална информация обаче днес е имало среща между премиера Бойко Борисов и Казаков.

Неофициално се твърди, че причина за смяната му са търговете за храна за бежанците, които през последната година провежда ДАБ. През януари, въпреки че бежанските центрове са празни, от агенцията поискаха още 8 млн. лв. за храна за бежанците. Търговете за храна обаче на няколко пъти се провалиха заради пропуски и санкции на Комисията за защита на конкуренцията. Тогава, с аргумента, че има нужда от храна за бежанците, ДАБ започна да провежда процедури на пряко договаряне, без до обявява обществени поръчки, припомня "Сега".

Преди дни няколко дни пък Нова телевизия излъчи разследване, от което стана ясно, че така ДАБ е купила храна на силно завишени цени. Оказа се, че избраната фирма е обявила с близо 900 хиляди лева по-висока в сравнение с най-ниската предложена цена.

Според изискванията 4,20 лв. е сумата за храноден за бежанците, като порциите са по 300 г. По документи обаче е купено телешко месо с кост на цена 8,76 лв. за кг, а реално става дума за обрезки, които се продават за около 4 лв. на пазара. Така са дадени 26 000 лв. повече, установиха журналистите.

До този момент ресорен вицепремиер, който наблюдаваше ДАБ, беше Меглена Кунева, но заради назначаването й за образователен министър премиерът преразпредели ресорите и сега контролът се поема от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Никола Казаков беше назначен за втори път на поста преди година, на мястото на Николай Чирпанлиев. Преди това Казаков оглавяваше агенцията по времето на първото правителството на ГЕРБ между 2009 и 2013 г. След това обаче вътрешният министър Цветлин Йовчев от кабинета "Орешарски" го отстрани заради несправяне с работата. Мотивът беше, че ДАБ се е оказала напълно неподготвена за пика на бежанския поток.