Мъртвият бозайник  изплува на плажа на къмпинг "Корал" на 30 август и имаше съмнения, че е разстрелян с автоматично оръжие, заради дупките по тялото му.

Експертите обаче установили, че прободните рани по кожата на делфина са от рибарски куки, които най-вероятно са използвани за изваждането на бозайника от мрежите и изхвърлянето му в морето.

По-рано днес земеделският министър Мирослав Найденов разпореди на Агенцията по рибарство и аквакултури да засили контрола за незаконен улов на делфини.
"Тъй като в момента има свръхпопулация на делфини в Черно море и те унищожават част от мрежите на рибарите, затова е възможно някой от тях да се е саморазправил и затова най-малкото е те да бъдат предупредени", мотивира се министърът, цитиран от БТА и "Фокус".

Заключението на РИОСВ е, че делфинът е починал от естествена смърт, въпреки че на снимките се вижда друго, коментира Найденов, но уточни, че не желае да влиза в конфронтация с другите институции.
Според него информацията за отстрелян делфин е лош имидж за държавата. "Снимките обикалят в интернет, разбрах, че вече има международна реакция", каза той.

Още сутринта стана ясно, че няма да има разследване на смъртта на делфина.  Дарик радио предаде, че в полицията в Царево няма преписка, а Окръжна прокуратура Бургас изобщо не е уведомена за инцидента.
Причината била, че трупът на делфина е в напреднал стадий на разлагане и униформените не успели да установят със сигурност дали раните по тялото са от куршуми.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, които също проверяваха вчера, обясниха, че от полицията са разследвали за съмнения за престъпление. Те обаче не установили данни за такова, предаде БТА.
Концесионерът на плажа Атанас Русев, който подаде сигнал до 112, обаче разказа, че още първите пристигнали на плажа униформени обяснили, че според началника им в РПУ-Царево и прокурор, с когото говорил, "няма извършено престъпление и полицията не може да поеме отговорност".

Вчера следобед морето пък изхвърли на брега в Созопол мъртъв делфин от вида афала в напреднал стадий на разлагане, съобщиха от РИОСВ-Бургас.
С този случай за това лято по Южното Черноморие мъртвите делфини, за които е подаден сигнал, стават 11, обясниха от инспекцията.

И двата делфина - на къмпинг "Корал" и в Созопол, са представители на едър, застрашен вид, които достигат размери до 3,70 метра и до 400 килограма.
Законът предвижда санкции до 5000 лева за физически и до 10 000 лева за юридически лица при преследване, избиване или обезпокояване на тези делфини.

В България влезе в сила промяната в Наказателния кодекс, която криминализира насилието над животни (чл. 325б от Наказателния кодекс, в сила от 27.07.2011 г.) - до 3 години затвор или пробация и глоба от 2 до 10 хиляди лева.