Oт началото на годината БИЛЛА е предалa за обезвреждане в екарисаж около 360 тона продукция. Разходите за това са за сметка на фирмата, пише в съобщението.

От търговската верига заявяват, че не правят никакъв компромис със санитарно-хигиенните изисквания при отстраняване на продукция от рафта и нейното транспортиране за обезвреждане и унищожаване. БИЛЛА поддържа допълнителни хладилни камери във филиалите си, в които съхранява такава продукция до момента, в който екарисажът е способен да я поеме.

Проблем при унищожаването на тези стоки е липсата на екарисаж в София, заявяват още от веригата. Оттам уточняват, че вероятно поради тази причина малките хранителни магазини изхвърлят излезлите от употреба стоки от животински произход в контейнерите за битови отпадъци.

Преди два дни БНТ излъчи репортаж, който показа как БИЛЛА връща пилешко месо с изтичащ срок на годност обратно на производителя и в складове. Това е забранено от ветеринарните власти, защото се прекъсва веригата на проследяемост на хранителните стоки.
Този случай от веригата бясниха с допусната грешка от страна на съответното длъжностно лице, което не е използвало правилния формуляр - специален търговски документ, който придружава стоката за екарисаж. Затова служителят щял да понесе съответната дисциплинарна отговорност.

Репортажът предизвика съвместна проверка на Главна дирекция "Криминална полиция" и Агенцията по безопасност на храните. А земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че предстои промяна в закона, която да забрани всякакво връщане на стоки от магазините обратно към производителите и ще задължи търговските вериги да унищожават негодната стока в екарисаж.

Снощи БНТ излъчи и втори репортаж по темата, като показа, че и други търговски вериги, сред които "Фантастико", също връщат пилешко месо с изтичащ срок, като по този начин се прекъсва веригата на проследяемост на храните и се увеличава рискът за здравето на хората.