Това заяви Пенчо Токмакчиев от Федерацията на миньорите към КНСБ по БНР. 

"Не може да се пускат миньори на работа, без да имат лично осветление. Не може миньори да слизат на 360 метра дълбчина, без да имат самоспасители. Не може миньорите да нямат работно облекло, да се хранят всеки ден с леща и фасул. Има Браншов колективен договор, в който е казано "На всеки миньор трябва да се дават по 5 лева за подземните миньори". Това са страшни, железни аргументи и ние сме взели всички проверки от Главна инспекция по труда, от пловдивската Инспекция по труда, които са направени на това предприятие", каза още Токмакчиев.

Той съобщи, че в Мадан и околните села са събрани 2000 подписа в полза на прекратяването на концесията. Каза още, че на 9 март от ГОРУБСО ще се срещнат с енергийния министър Трайчо Трайков. На 14 март при областния управител на Смолян ще се проведе и разговор с Валентин Захариев, който беше собственик и на комбината "Кремиковци".

Рудниците "Петровица" и "Крушев дол" и днес не работят, тъй като миньорите отказват да слязат в рудничните галерии, докато не получат просрочените с месеци заплати. Това е поредният от началото на 2011 г. протест на рудодобивниците в Мадан заради забавени заплати.

"Във връзка с все повече утежняващата се ситуация в дружеството и многократните опити за намиране на изход след преговори със собственика в продължение на повече от две години, ние вече сме принудени да търсим съдействие от общински и държавни институции за разрешаване на натрупалите се проблеми", заявиха днес в отворено писмо работниците на "ГОРУБСО - МАДАН" АД, съобщиха от КНСБ. В момента повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, от която се плащат 60%, въпреки че става въпрос за подземни работници. От половин година се изплащат 60% от заплатите на работниците и служителите, като изоставането след всеки месец става все по-голямо.

Още миналата година миньорите от ГОРУБСО обявиха, че не са получавали заплати от май и се заканиха със стачки.

В началото на тази година пък започна ефективна стачка в мини "Марица изток", заради което държавата бе принудена да спре износа на ток. След преговори все пак бе постигнато споразумение.

 Преговорите на ръководството със стачкуващите металурзи приключиха с провал в края на деня, предаде БГНЕС. Около 40 стачници и лидерите на трите синдикални структури в завода категорично са отказали да приемат предложението на собственика за рестарт на производствения цикъл и разсрочено плащане на заплатите.

 Стачниците настояли Валентин Захариев да се издължи изцяло и наведнъж за възнагражденията до януари тази година включително, както и да гарантира, че ще изпълни записаното в стачното споразумение от 10 ноември 2011 г. увеличение на месечната заплата с 6 на сто. Той отказал с аргумента, че след плановите спирания на цинковия завод няма никакви приходи.

Протестите продължават до момента, в който холдингът се разплати напълно с работниците и служителите в Оловно-цинковия комбинат.