Ветото върху приетите от Народното събрание изменения в законодателството за адвокатурата, наложено от Радев, трябва да бъде преодоляно още на първото заседание на Народното събрание тази седмица. Това заявява председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от "Пресцентър на ДПС".

Актът на Радев, с който задължава Народното събрание да гласува за трети път промените, които гарантират на българските граждани адекватна адвокатска защита и уреждат правата на адвокатите за свободно договаряне и достойно заплащане на труда им, не е подкрепен от убедителни аргументи, смята Пеевски, цитиран от БТА.

"Като народни представители, изпълняващи волята на българските граждани, ние трябва да отчетем реакцията на несъгласие с ветото на Радев от страна на адвокатската гилдия. Измененията бяха приети с убедително мнозинство в пленарна зала и това самоцелно вето трябва да бъде преодоляно отново с убедително мнозинство от Народното събрание", се посочва още в позицията.

Според Делян Пеевски "поведението на Радев затвърждава мнението, че той действа срещу основни граждански права, като правото на справедлив процес, прокламирано от Хартата на основните права на ЕС и подчинявайки институцията на личните си политически амбиции се стреми да нагнетява обществено и социално напрежение, чрез което да се намеси недопустимо и пряко в хода на предизборната кампания за избор на парламент".

На 20 септември държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнения на Закона за адвокатурата.

На 11 септември Народното събрание прие изменения в Закона за адвокатурата, с които измени и Гражданския процесуален кодекс, и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съществено бе променен правният режим, свързан с фигурата на особения представител. Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, посочват от прессекретариата.

Според държавния глава това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз, което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им. Президентът настоява народните представители да преразгледат отделни разпоредби, които създават риск необосновано да накърнят принципите на справедливия съдебен процес в разумен срок и конституционното право на защита на гражданите.

Председателите на адвокатски съвети в страната обявиха в декларация до медиите, че намират за напълно неприемливо ветото на президента Румен Радев, с което връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.