Няма имена, говори се за хора, които са в АБВ. Тези проекторешения звучат мракобеснически", каза на пресконференция на движението Георги Първанов, цитиран от "Фокус".

Първанов намира за обидно БСП да ги обявява за отпаднали.

Първанов е категоричен, че в устава на БСП няма понятие за самоизключване. Националният съвет може да порицава, но не да ни извади от състава на партията, допълни той.

На 1 февруари НС на БСП ще трябва да вземе окончателно решение за прекратяване на членството на Първанов и Румен Петков.

""Позитано" ще вкарат Националния съвет в грях с вземането на нелегитимно решение”, каза Първанов.

"Превръщането на Националния съвет в революционен трибунал е просто израз на слабост. Страх и слабост тресат "Позитано", допълни той.

Първанов припомни как до 1989 г. Централният съвет на партията (БКП) е имала право да извади от състава си провалил се член и да предложи на партийната организация да разгледа партийното положение на съответния член.

Той не скри огорчението си, че "такива неща се случват в момент, когато държавата има нужда от силна левица".

Първанов разкри, че има съмишленици в ПГ на БСП и правителството, но не би си позволил "да тегли някой от тях" и така да дестабилизира парламента или правителството.

Президентът (2002 - 2012 г.) смята, че ДПС може да се раздели с ключовата си роля на "необиколим балансьор".
Първанов изрази убеденост, че ще трябва да се прави силно правителство с подкрепата на над 140 гласа, което да изведе страната от кризата.
В същото време той се зарече да даде всичко от себе си ГЕРБ да остане извън властта.

По-късно лидерът на БСП Сергей Станишев призова АБВ да чуят гласа на партията, на хората.

БСП е основният носител на лявото в България и всеки загубен глас за Коалиция за България е глас в подкрепа на Борисов, добави той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изключване или самоизключване в БСП?