Археологът от Русенския исторически музей Деян Драгоев обясни, че те са в некропол край близкия до Русе град Мартен, предаде БТА.

Обектът е бил проучен по най-бързия начин, тъй като попада в отсека от маршрута на системната газопроводна връзка България - Румъния.

По думите на Драгоев гробовете се отнасят към няколко големи исторически епохи.

"Имаме осем гроба от късножелязната епоха - от времето на траките, както и множество гробове от времето на ранната Римска империя. Представен е и периодът на късния Рим и късноантичната епоха - 4-6 век. Част от гробовете принадлежат на варварско население, което Римската империя е наела да охранява границите си", обясни Драгоев.

Открити са много красиви части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни, намирани много рядко в България.

Вижте снимки >>

Изследвани са няколко ранносредновековни гробове от 11 век на войници с пълен набор на въоръжение - мечове, бойни брадви, копия, съхранили се добре.

Още в самото начало на разкопките специалистите са попаднали на обреди от около 5-4 век пр. Хр. с доста интересни ритуали - погребан воин с отсечена глава, положена в скута му, погребения на кучета и други животни, с накити от злато и сребро, пише БГНЕС.

Последните като хронология разкрити гробове се отнасят към Второто българско царство - от края на 12 и първата половина на 13 век.

Проучени са били и землянки от времето на Първото българско царство - от 10-ти век, с множество съдове от това време.
Намерена е и находка от 12 гърнета.

Бил е открит и зидан с тухли и керемиди гроб от 2-3 век, ограбен през средновековната епоха.
Там са открити множество малки накити от благороден метал - две златни обеци, костена игла със златен варак и стъклен амулет от червено стъкло на божество.

"Там е било погребано момиче на възраст до 15 години. На ръката й имаше пръстен-ключ, вероятно за ковчежето, което иманярите през 13-ти век са откраднали от зидания гроб", обясни Драгоев.

Открити са и множество скелети на деца от периода на Второто българско царство, загинали вероятно от липса на храна или епидемии.

В некропола на 150 метра от римската крепост Тегра има накити - бронзови и сребърни монети, както и цели керамични съдове.

Драгоев обясни, че ще бъде извършен антропологичен анализ на скелетите, чрез който ще бъде направен опит да се разкрие как са живеели хората някога, от какво са боледували, с какво са се хранили през тези 2000 години назад.

Находките от гробовете ще бъдат изложени в обновения Исторически музей в Русе.