Те са били изхвърлени от морето поне от 3-4 дни, разказаха очевидци. Двуметровият бозайник и малкото му са с огнестрелни рани. Местните рибари категорично отричат да са убили делфините, въпреки че признават че са им жестока конкуренция.

Един делфин изяждал по двайсет килограма риба на ден. От началото на годината само на Южното Черноморие морето изхвърли вече 13 делфина. Няколко от тях бяха с огнестрелни рани.

Преди ден стана ясно, че откритият мъртъв делфин край село Лозенец е починал от удавяне, след като се е оплел в рибарска мрежа, съобщи прокурор Кънчо Крумов от районната прокуратура в Царево. Мъртвият бозайник  изплува на плажа на къмпинг "Корал" на 30 август и имаше съмнения, че е разстрелян с автоматично оръжие, заради дупките по тялото му.

Преди два дни морето изхвърли на брега в Созопол мъртъв делфин от вида афала в напреднал стадий на разлагане, съобщиха от РИОСВ-Бургас.

И двата делфина - на къмпинг "Корал" и в Созопол, са представители на едър, застрашен вид, които достигат размери до 3,70 метра и до 400 килограма.
Законът предвижда санкции до 5000 лева за физически и до 10 000 лева за юридически лица при преследване, избиване или обезпокояване на тези делфини.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов разпореди на Агенцията по рибарство и аквакултури да засили контрола за незаконен улов на делфини.
"Тъй като в момента има свръхпопулация на делфини в Черно море и те унищожават част от мрежите на рибарите, затова е възможно някой от тях да се е саморазправил и затова най-малкото е те да бъдат предупредени", мотивира се министърът, цитиран от БТА и "Фокус".