"Още не знам как се измъкнах жив”, споделя Пламен Димитров, който получи рана на главата при инцидента, цитира го агенция "Булфото". Той обитава един от най-засегнатите апартаменти в жилищен блок на ул. “Хан Крум”, в който гръмна трафопостът на EVN.

„Вътре имахме доста мебели – гардероб, секция, легла, бюро. Те паднаха върху деформираната арматура на стоманобетона, а аз започнах да лазя в тъмното върху тях, за да изляза. Изскочих навън бос, по-късно пожарникарите ми донесоха маратонките. Сега ги помолих да извадят от падналия в трафопоста гардероб малко дрешки за децата, защото нямаме с какво да ги облечем“, разказва Димитров.
В момента двете деца на Димитрови - на 9 и 11 г., са при баба си и дядо си. Голямата му дъщеря имала леки порезни рани.

Двата магазина, намиращи се в блока, са собственост също на Пламен Димитров. Те са напълно опустошени. От общината му предложили на първо време да се настанят в апартамент в хотел “България”.

Неговата съседка - Анна Колева, пък разказа пред "Бургас нюз", че всекидневната й е напълно унищожена от експлозията.
"Успях да успокоя майка ми и да излезем, като в следващия момент настъпи страхотен взрив, сякаш падна бомба в Бейрут", разказа Колева.

Четири семейства от кооперацията вече са настанени в хотел, съобщиха от общината. Техните апартаменти са най-пострадали.

EVN трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от взрива в трафопоста, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. От компанията обаче обявиха, че ще платят щетите само при доказана вина. Тя ще организира две независими една от друга технически експертизи. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти.

Павлова каза още, че законът за устройство на територията допуска наличие на трафопост в жилищна сграда. Ще се обсъжда дали тази възможност да отпадне. От EVN все още нямали точна справка за жилищните блокове с вътрешни трафостове.

Образувано е досъдебно производство за взрива на трафопоста, назначени са технически експертизи, които ще се произнесат до месец, каза за "Фокус" говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. От полицията са категорични, че не става въпрос за бомба.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя ЧЕЗ спешно да провери състоянието на всички трафопостове в столицата.

Вижте снимки от последиците от взрива на трафопоста