Към настоящия момент участъкът от км 423+800 до км 438+500 Лот 4 (Сандански-Кулата) е изпълнен на около 50 процента, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

По план пускането на 15-километровия участък трябваше да стане през есента на 2013 г., но срокът бе удължен до 15 октомври. Вече бе констатирано, че на обекта не се работи. "На "Актор" бе даден ултиматум, че ако изоставането продължи, договорът ще бъде прекратен.

Вижте снимки >>>

В края на септември вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че ако от "Актор" не покажат нов график за изпълнение до няколко дни, ще се търси нов изпълнител.
Ако се възстанови работата (към края на септември), срокът, който е поставен за изнасяне на трасето извън населените места, е краят на ноември, каза тогава Захариева.

"Това са 3.5 км, заради които местните хора протестират и имат пълно право",
заяви вицепремиерът.

"До този момент от "Актор" са поставени условия за продължаване на работата, включително и за увеличаване на цената на участъка с 39 млн. лв., но всичко им е отказано. Към момента има задържани неустойки по договора, които са 1 млн. лева. Ако строителите успеят да наваксат със закъснението, при финалното плащане ще се вземе решение дали да се върнат неустойките", уточни тогава Захариева.

Сега комисия, в която участват представители на възложителя, строителния надзор, проектанта и изпълнителя, ще опише извършените досега строителни дейности на обекта. Ще бъде извършена и цялостна проверка на качеството на изпълнените строително-монтажни работи.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира нова обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за извършване на строително-монтажните работи, необходими за довършване и цялостно изграждане на обекта. Срокът за изпълнението на поръчката ще бъде до 150 дни от подписването на разрешението за строеж.

От бъдещия изпълнител ще се изиска възстановяване на пътната настилка на обходните маршрути, преминаващи през населените места от стартирането на строителството на лот 4.
Дотогава остава настоящата временна организация на движението в района на обекта.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Цената на лот 4 е 67,2 млн. лева.